IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер: Няма политика в процедурата на ЕК срещу "Газпром"

Всяка компания - държавна или частна, трябва да спазва европейските правила, ако иска да работи на пазара, каза комисарят по конкуренцията в ЕС

13:06 | 11.01.16 г.
Вестагер: Няма политика в процедурата на ЕК срещу "Газпром"

Европейската комисия не се води от политически съображения в процедурата за злоупотреба с господстващо положение, водена срещу "Газпром", категорична е комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

В интервю за EurActiv тя посочва, че всяка компания, независимо дали е държавна или частна, трябва да спазва европейските правила, ако иска да работи на европейския пазар. "ЕК има задължението да спазва това, независимо за каква компания става въпрос", допълни още комисарят.

Тя посочва още, че в казуса с "Газпром" ангажиментите се разглеждат на две нива - на техническо и на ниво конкуренция. Формалната процедура се придвижва напред, но все още не всичко е изяснено, допълва още комисарят.

През есента на 2015 година ЕК и "Газпром" започнаха консултации по процедурата за злоупотреба с господстващо положение, започната срещу руския газов гигант. Брюксел изказа своите съмнения, че компанията препятства развитието на нормалната конкуренция в редица държави от Източна Европа, сред които и България.

Малко преди Коледа представители на "Газпром" бяха изслушани и устно пред ЕК в Брюксел, стана ясно от думите на Вестагер.

"Трудно е да не се притесняваш, ако хората не могат да отопляват домовете си", коментира още комисарят в отговор на въпрос за спирането на газовите доставки за българската "Овергаз" от 1 януари 2016 година и дали това може да се тълкува като поредна демонстрация на злоупотреба с пазарната позиция , която"Газпром" има в Европа.

Маргрете Вестагер заявява още и, че е рано да се оцени дали предложените от гръцкото правителство реформи ще намалят монопола на енергийния пазар в южната ни съседка.

Енергийните пазари като цяло се развиват много бавно, а либерализацията и прилагането на Третия енергиен пакет е станало много скоро. "Много е важно реформата да бъде в ход, но и да не бъдат давани окончателни оценки преди да бъдат видени стабилни резултати", смята още комисарят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 8 години
"Трудно е да не се притесняваш, ако хората не могат да отопляват домовете си", коментира още комисарят в отговор на въпрос за спирането на газовите доставки за българската "Овергаз" от 1 януари 2016 година и дали това може да се тълкува като поредна демонстрация на злоупотреба с пазарната позиция , която"Газпром" има в Европа." ЕТО ТОВА Е ПОЛИТИЧЕСКА ДЕМАГОГИЯ И УМИШЛЕНО СКРИВАНЕ НА ИСТИНА. А ТОВА НЯКОГА БЕШЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още