IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска да оценява предварително договорите за газови доставки с трети страни

Предложението е още един опит за овладяване влиянието на “Газпром” в Европа

09:12 | 26.01.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ЕК иска да оценява предварително договорите за газови доставки с трети страни

Брюксел ще търси нови правомощия за предварителен преглед на договорите за доставка на природен газ между Русия и страните от Европейския съюз (ЕС) още преди подписването им, съобщава Financial Times.

Това е още един опит за овладяване влиянието на руския държавен газов доставчик “Газпром” в Европа, коментира изданието.

Европейската комисия (ЕК) смята, че Москва злоупотребява с господстващото си положение като доставчик на 30 на сто от синьото гориво за Европа и принуждава източноевропейските държави, някои от които са почти на 100 процента зависими от “Газпром”, да се съгласяват на незаконни клаузи в договорите за доставка.

Комисията възнамерява да предложи през следващия месец няколко от служителите й да “изчистват” предварително от подобни клаузи всички държавни енергийни споразумения с държави извън ЕС.

Според дипломати обаче това ще предизвика съпротивата на по-големите държави от ЕС. Надзорът над газовите сделки е силно чувствителна тема, подложена на разгорещени дебати от години, отбелязва изданието.

Според проект на документ, с който FT разполага, Брюксел иска държавите от ЕС да представят своите проекти на междуправителствени споразумения в Комисията за предварителна оценка. Това, според проектодокумента, ще подобри правилното функциониране на вътрешния пазар и ще повиши енергийната сигурност на ЕС.

Предложенията на Еврокомисията частично са свързани с опита н ЕС с проваления проект “Южен поток”, който трябваше да минава по дъното на Черно море и да доставя руски природен газ до държавите от Централна Европа. Проектът беше прекратен в края на 2014 г. заради нарушаване на законите за конкуренцията и либерализацията на енергийния пазар в съюза.

Едно от предизвикателствата на ЕК в този случай обаче бяха вече подписаните с Русия и източноевропейските държави междуправителствени споразумения за маршрута на газопровода, пише изданието.

Правомощията за предварително одобрение на газовите сделки ще представляват значителна промяна. В момента държавите от ЕС уведомят Брюксел след подписването на договорите за доставка. Реформата обаче ще изисква одобрението на държавите членки и Европейския парламент (ЕП).

Според дипломати Германия – най-голямата държава в съюза, е много внимателна по отношение на радикални промени в сегашната система. Великобритания обаче е по-благоприятно настроена.

ЕК посочва, че държавите от ЕС са докладвали за 124 междуправителствени споразумения за доставка на природен газ от края на 2012 г. От тях 15 са се оказали несъвместими с европейското право. Стремежът за предварително “изчистване” на договорите е заради невъзможността за ревизия или прекратяване на тези споразумения.

Едно от основните възражения в ЕС към руските договори през последните години са клаузите, които забраняват препродажбата на газ. Според Брюксел това нарушава конкуренцията и сегментира газовия пазар по национална линия. “Газпром” се съгласи да преговаря за прекратяване на тази практика.

Междуправителствените споразумения често се използват и за да се поставят основите за предложен проект за газопровод. Представители на ЕС описват тези договори като “едно парче от пъзела”, защото те не се използват универсално.

Междувременно Полша призова ЕК да изиграе по-съществена роля и при чисто търговските договори за доставка на природен газ между “Газпром” и частни фирми. Досега Брюксел стоеше настрана от този подход, но сега ЕК е готова да предложи,

Че институцията и държавите членки на ЕС трябва да са в състояние да оценят търговските договори за доставка на синьо гориво веднага след подписването им.

Това обаче ще се прилага само когато договорите между купувача и доставчика представляват 40 на сто от националния пазар, както често се случва със сделките с Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
Брюксел оконателно се е побъркал /нещо, в което германски психоаналитици още от миналата година обвиняват Меркел/! Нали уж политиката не трябвало да се меси в икономиката? Проглушиха ни ушите последните 10-летия с тези умотворения! После, защо Брюксел не озъпти Унгария, Полша и разни други националисти, които искат да възраждат Източноевропейски блок вътре в ЕС! И няма ли кой да му каже на Тъск, че папата много отдавна не е техен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още