IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският конституционен съд решава по част от политиките на ЕЦБ

Съдът ще разгледа дали обещанието да направи "каквото е нужно" на Драги съответства на конституцията на страната

10:19 | 15.02.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Върховните съдии на Германия тази седмица още веднъж ще разгледат въпроса дали обещанието на Марио Драги от 2012 г. да „направи каквото е нужно“, за да спаси еврото, съответства на конституцията на страната, съобщава Bloomberg.

Осем месеца, след като най-висшият съд на страната подкрепи програмата за изкупуване на облигации на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Драги, Федералният конституционен съд ще изслуша аргументите по ролята на Германия в програмата за окончателните парични трансакции (ОПТ).

Изслушването във вторник идва в момент, в който ЕС е изправен пред наплив от бежанци, слабо евро и предстоящ вот по членството на Великобритания в съюза. Макар че ОПТ не бяха приложени, неблагоприятно решение на германските съдии може да ограничи възможностите на ЕЦБ при следваща криза.

Очаква се националното съдилище да последва насоките на трибунала на ЕС, макар че има случаи в миналото, при които германският панел е изказвал различни мнения. Решение по друг случай миналия месец сигнализира, че германските съдии може би са готови да оспорват част от решението на Европейския съд, казват някои адвокати.

„Конституционният съд иска да покаже, че е куче, което също може да хапе, а не само да лае“, казва Кристоф Олер, професор по право в Jena University. „Надявам се, че ще последва решението на Европейския съд по ОПТ. Не можем да позволим две важни съдилища да водят война едно срещу друго“.

Съдът в Карлсруе ще разгледа съдебните искове срещу ОПТ. Това е поредната стъпка в продължителния национален спор по програмата. В началото на 2014 г. съдиите изпратиха делото до най-висшия трибунал на Европейския съюз със списък от искания за ограничаване на програмата. Сега германският съд ще разгледа насоките и ще провери доколко съответстват на конституцията.

Когато германският съд поиска насоки от европейските съдии в Люксембург, те заявиха, че предложението на Драги е бъде допустимо, само ако обемът му е ограничен, за да е в съответствие с паричната политика в мандата на ЕЦБ. Категоричен лимит би спрял председателя на ЕЦБ да изкупи толкова, колкото смята за добре – обещание, което направи, за да предотврати разпадането на валутата.

В решението си от юни Европейският съд поиска от централната банка да не изкупува облигации твърде скоро след емитирането, нито да разкрива стратегията си предварително. Той отсъди, че програмата е била съобразена, за да гарантира обхвата ѝ да не бъде по-широк от необходимото.

Тези отстъпки може би са твърде малки, за да успокоят опасенията на германските съдии, твърди Ян Клемент, професор по право в Saarbrücken University. Съдът в Люксембург не е отговорил на всички зададени въпроси и отхвърля абсолютен таван. По отношение на мандата на ЕЦБ съдът просто копира аргументите на ЕЦБ, допълва Клемент.

Германският съд не може директно да отсъди по действията на ЕЦБ, но може да даде нареждания към властите в страната, включително Bundesbank. За да намери начин да ограничи програмата, съдът може да подчертае изискването на конституцията, според което хората трябва да имат право на глас, допълва професорът.

„Те могат да поискат от германския парламент да приеме резолюция, легитимираща политиката на ЕЦБ“, казва той. „А може и да отсъдят, че германското участие в програмата може да бъде спряно от парламента във всеки един момент, ако бъдат превишени определени ограничения на финансовите тежести“.

Олер се надява на компромис. Съдиите може да приемат европейското решение и да му добавят германски привкус, казва той.

„Съдът може да маркира част от територията без да потопи цялата програма“, казва Олер. „В дискусиите в страната има само поддръжници и врагове. Вярвам обаче, че има място за компромис“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 8 години
В дискусиите в страната има само поддръжници и врагове. Вярвам обаче, че има място за компромис.Компромисите изяждат волята и водят до обезличаване на личностаАГОНИЯТА НА ЕВРОТО ПРОДЪЛЖАВА И КОЛКОТО ПО ДЪЛГА Е ТЯ, КРАЙНИЯТ РЕЗУЛТАТ ЩЕ Е ПО КАТАСТРОФАЛЕН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още