IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия заплаши ЕС със съд, ако схемата за гарантиране на депозитите бъде приета

Според финансовия министър Волфганг Шойбле плановете за подобна схема са преждевременни

11:03 | 09.12.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди, че е готов да стигне до съд, за да спре плановете на Брюксел за схема за гарантиране на депозитите в еврозоната, съобщава Financial Times.

Изявлението е най-рязкото предупреждение до момента, с което най-силният член на региона явно се противопоставя на предложението в сегашната му форма.

Показвайки нарасналото напрежение по плана за гарантиране на депозитите, Шойбле отправи удар и срещу Европейската централна банка за това, че защитава идеята, заявявайки, че Франкфурт некоректно се намесва в политика извън паричния ѝ мандат.

По време на публична сесия на среща на финансовите министри на ЕС в Брюксел Шойбле разкритикува Витор Констанцио, вицепрезидент на ЕЦБ, казвайки, че банката грубо потъпква правила, които изискват от нея да има защитна стена между взимането на решения по паричната политика и банковия надзор.

„Вие ме провокирахте, затова и аз ще бъде директен“, каза той. „Преди да ни давате толкова много съвети за работата, която трябва да свършим като европейски законодатели, трябва да се погрижите за правилата, които сме въвели по отношение на ЕЦБ... въвели сме Китайската стена“.

Европейската комисия (ЕК) се опитва да увери Германия, че е решена да се справи с останалите в банковата система рискове, докато в същото време търси възможност да защити депозитите, гарантирани до 100 хил. евро.

Шойбле поставя редица препятствия по пътя на проекта за гарантиране на депозитите, казвайки, че идеята е невъзможна, без първо да се направят промени в договорите на ЕС, и е политическо немислима, преди блокът да предприеме мерки, с които да се справи с твърде голямото поемане на рискове във финансовата система.

„Няма да го приемем, по никакъв начин, докато не изменим договорите“, каза той. „Германското правителство е готово да стигне до съд“.

Срещата, която бе последната планирана за финансовите министри на ЕС за тази година, бе и първата, на която 28-те министри обсъждат предложението, откакто ЕК отхвърли исканията на Берлин плановете да бъдат отложени и представи схемата през миналия месец. Раздорът по това, което представителите на ЕС възприемат като последния стълб от т.нар. „банков съюз“, вероятно ще се превърне в една от най-тежките регулаторни борби през 2016 г.

Разколът възобнови битките, които Германия води с останалите страни от ЕС по втория стълб на банковия съюз: системата за спасяване на банките, договорена през 2013 г. Шойбле оспорваше законността на тези мерки, заявявайки, че те престъпват червени линии в договорите на ЕС, но бе надвит от предложение за запазване на някои от плановете в международно споразумение извън правната система на ЕС.

„Няма да се повтарям по това, което някои от вас изтърпяха през лятото на 2013 г.“, каза той, добавяйки, че някои министри „са научили някои уроци от адвокатите ми“ по онова време.

ЕЦБ, ЕК и много страни от Южна Европа виждат плановете като спешна мярка за предотвратяване на повторни сривове на банки, подобни на тези, които периодично обхващат Гърция. За разлика от тях обаче Германия твърди, че тези планове са преждевременни, тъй като много страни от еврозоната не са успели да приложат предишни закони на ЕС, целящи да защитят данъкоплатците от бремето да спасяват фалирали банки.

Спасяването на банкови системи в Южна Европа чрез пари на германските данъкоплатци е изключително непопулярна идея в избирателния район на Шойбле.

Съгласно плановете, представени от ЕК миналия месец, националните схеми за гарантиране на банковите депозити в еврозоната постепенно ще бъдат обединени, докато не се съгласуват изцяло през 2024 г. Страните извън съюза ще имат възможността да се включат по желание.

Джонатан Хил, еврокомисарят по финансовите въпроси, заяви на срещата, че няма да има „безплатен обяд“, а „споделянето на риска и намаляването на риска могат да вървят заедно и трябва да осъществим и двете“.

Шойбле обаче отхвърли уверенията, казвайки, че предложението е преждевременно. „Нека започнем, опитвайки се да намалим на практика рисковете в банковия сектор и... нека бъдем внимателни при договарянето на следващите стъпки при споделянето на риска“, каза той. „Нуждаем се от вярната последователност“.

Опасенията на Шойбле са, че страните от Южна Европа ще се присъединят с радост към системата за гарантиране на депозитите, тъй като тя предлага финансова спасителна мрежа при изпълнение на собствените им задължения към спасяване на вложителите, но пък това ще намали тяхното желание за мерки, които да карат банките да се държат отговорно на първо място.

„Това е проблем на моралния риск“, каза той на министрите. „Докато споделяте риска, решимостта той да бъде редуциран намалява. Това се случва през последните няколко години“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Еми питай гърците , те ша та светнат как става номера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Ironhorse
преди 8 години
И ти не си прав, защото ако КТБ беше под контрола на ЕЦБ, няма как с отпускане на вътрешни кредити на свързани лица да се източат 5 милиарда лева !!!БНБ позволи това да се случи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Шамар за ЕС... вече съм почти убеден, че швабите работят срещу него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
Repoman
преди 8 години
Прав е човека, за да стане подобно нещо централизирано, то трябва и контрола върху банките да е централизиран. Иначе, как можем да си представим ЕС да гарантира нашенските мушенгии от рода на К.Т.Б.-то например? Няма начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
Ironhorse
преди 8 години
Хахахаха,Значи Меркел може да кани всякаква ***, която да наруши сумати национални граници, закони, че и международни договори, после като и дойдат вповечко да иска солидарност от другите за преразпределение, защото на поканата са се отзовали бая народ.А не може Меркел да прояви солидарност с народите от ЕС, след като ще има единен банков съюз да се сподели отговорността за гарантиране на депозити до 100 к евро.Чакам сега една статия от Дойче Веле, която да е от сорта като за бежанците.Не я ли е срам Меркел да дава ЕС на съд и не я ли е срам да не проявява солидарност с другите народи от ЕС ?Ако не и харесва на Меркел, може да напусне ЕС. ЕС не е само единен пазар за печалби, а и ценности, които да се споделят от всички !ХахахахаМеркел е толкова двулично същество, което може би ще погуби и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още