IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейска схема ще гарантира депозитите в еврозоната от 2024 г.

Предложението на ЕК е част от мерките за намаляване на рисковете в банковия сектор

17:10 | 24.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейска схема ще гарантира депозитите в еврозоната от 2024 г.

Европейска схема да гарантира депозитите в еврозоната, както и още мерки за намаляване на рисковете в банковия сектор, предложи Европейската комисия. Схемата, която ще бъде напълно функционираща от 2024 година, ще се основава на съществуващите национални модели, а размерът на гарантираните депозити ще остане 100 хил. евро, уточняват от Брюксел.

Целта на схемата е да подобри защитата на вложителите в банките и да повиши финансовата стабилност на сектора. Според ЕК ще се ограничи и връзката между банките и държавния дълг.

Схемата ще бъде задължителна за държавите от еврозоната, но останалите членове на ЕС също могат да се включат доброволно в нея. Все пак от Брюксел посочват, че достъп до нея ще имат само национални гаранционни схеми от държави, които стриктно спазват законодателството на общността.

Не се очаква новата схема да увеличи разходите за банковия сектор, тъй като вноските в нея могат да бъдат приспадани от националните вноски за гаранционните схеми в отделните държави.

Средствата, които ще бъдат набирани, ще бъдат съобразени с това доколко рискови са банките – по-надеждните банки ще плащат по-ниски вноски от по-рисковите и този принцип ще бъде задълбочен с постепенното разгръщане на схемата.

Предвижданията са европейската гаранционна схема да бъде въведена на три етапа и напълно завършена до 2024 година.

Първоначално ще бъде въведено презастраховане на националните гаранционни схеми на участниците. Този етап трябва да приключи до 2020 година. В този период националните гаранционни схеми в еврозоната ще имат достъп до набраните средства в европейската само ако са изчерпали своите собствени ресурси. Отпусканите средства пък ще бъдат до определен размер.

Вторият етап е съзастраховането, при който средствата в схемата ще се ползват взаимно, тоест няма да е нужно националните схеми първо да изчерпат своите ресурси, но ще се прилагат и ограничения срещу злоупотреби.

Когато бъде изцяло завършена, схемата ще гарантира изцяло националните схеми за гарантиране на депозитите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още