IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите на Гърция подслаждат предложението си за пенсионна реформа

Четирите институции обещават по-благосклонен поглед на изпълнението на спасителната програма в замяна на намаляване на пенсиите

11:28 | 15.02.16 г. 6
Кредиторите на Гърция подслаждат предложението си за пенсионна реформа

Кредиторите на Гърция дават все по-отчетливи сигнали на властта, че орязването на пенсии над 1 500 евро ще ги накара да погледнат по-благосклонно на ситуацията при първия преглед на спасителната програма. Това съобщава гръцкото издание „Катимерини“, позовавайки се на свои източници.

Представители на „четворката“ кредитори бяха в Атина в началото на февруари, но напуснаха неудовлетворени от предложенията на правителството за пенсионна реформа. Допълнително от Международния валутен фонд (МВФ) са категорични, че няма как да бъде избегнато намаляването на пенсиите.

В същото време обаче правителството на Алексис Ципрас си е поставило поредната „червена линия“ при преговорите с „четворката“, а именно – да не бъдат намалявани сегашните пенсии при никакви обстоятелства. Нужните допълнителни 1,8 млрд. евро трябва да дойдат от увеличаване на осигуровките с 1,5 на сто.

Пенсии в Гърция все пак ще бъдат орязвани, дори и според плановете на кабинета. Това обаче ще стане чрез промяна на методологията за изчисляване на новоотпуснати пенсии. Така, ако реформата все пак бъде одобрена, пенсиониращите се в южната ни съседка през тази година ще получат с между 5% и 30% по-ниска пенсия при равни условия, отколкото пенсиониралите се в предишни години.

Според източниците на „Катимерини“ кредиторите на страната вече са отправили предложение вместо предлаганата от правителството промяна, да бъдат намалени основните пенсии над 1 500 евро. В замяна на това няма да бъдат искани допълнителни фискални мерки през тази година.

Изданието посочва още, че кабинетът също има някои планове за намаляване на съществуващите пенсии. Става дума обаче за основни пенсии над 2 300 евро на месец. По този начин увеличението на осигуровките ще бъде с по-малък процент.

Основният проблем пред Алексис Ципрас обаче е, че не всички депутати от управляващата коалиция ще се съгласят на намаляване на пенсии, дори и в замяна на благосклонен поглед на изпълнението на спасителната програма. В допълнение и фермерският протест и палатковият лагер на площад „Синтагма“ срещу предоложената пенсионна и данъчна реформа вече изнервят представителите на коалицията.

На този етап кабинетът се опитва да омилостиви своите депутати, декларирайки борба с корупцията. Част от мерките в тази насока е промяната при издаването на лицензи за телевизионна дейност – с промяна в законодателството от миналата седмица това вече ще става чрез търгове. Предприети са и серия от мерки, които да намалят ефектите от кризата, посочва още „Катимерини“.

Междувременно Greek Reporter съобщава, че протестите в страната продължават. Фермерите напускат Атина след масовия протест през уикенда и отново се насочват към блокади на пътища във вътрешността на страната и гранични пунктове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Как не сФащаш бе...първо се чалгизира младежта , после тя сама се алкохолизира...и ето ти ...съкратена програма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
И каква точно е връзката на лошото образование с продължителноста на живота не сфанаф ама....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 8 години
добави и лошото образование (не че тяхното е много добро де) което също допринася за някои хора изобщо да не достигнат пенсионна възраст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Еми Ципурка, ..... щом не искате да барате сегашните пенсии а да кълцате само новите, освен да вземете пример от БГ и да орежете и бюджета за здравеопазване и ще има двоен ефект. Така де, не стига че ви големи пенсиите ами ви голяма и продължителността на живота.Гаден майтап да, ама у нас не е майтап а си е стратегия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още