IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция смята, че може да отговори адекватно на критиките за бежанците

Страната отваря още три "горещи точки", в които ще бъдат регистрирани идващите от Турция бежанци

18:28 | 16.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция смята, че може да отговори адекватно на критиките за бежанците

Гърция вече е в състояние да отговори задоволително на критиките на останалите държави от ЕС, че не се справя с управлението на бежанската криза. Страната е изпълнила своите задължения, обещани пред европейските партньори, посочи военният министър на страната Панос Каменос, цитиран от "Катимерини".

Остава и останалите държави в ЕС да направят същото, допълни още той.

Правителството се готви всеки момент да отвори новите бежански центрове - на островите Лерос, Хиос и Самос. До пет дни ще бъде отворен и петият център - на о. Кос. Според Каменос при това положение вече отминават времената, в които Атина можеше да бъде обвинявана, че не се справя с бежанската криза.

В т.нар. "горещи точки" на островите ще има място за настаняване на около 1 000 души, които ще прекарат до три дни в тях. През това време ще бъдат снемани отпечатъци на мигрантите и ще бъде правена преценка дали те имат право на убежище в рамките на ЕС, или са икономически имигранти и подлежат на депортиране. В тези центрове ще трябва да бъдат пресети и джихадисти, които се възползват от бежанската криза, за да влязат в Европа.

Два центъра - край Атина и Солун, също отвориха врати. В тях бежанците ще изчакват молбите им за убежище да бъдат разгледани.

Над 850 хил. души, подгонени от военни действия и по икономически причини, пресякоха Гърция през 2015 година в търсене на по-добър живот в северните части на Европа, посочва AFP. Основната част от тях пристигат на гръцките острови от бежански лагери в Турция, където има почти 2,5 млн. бежанци от Сирия и Ирак.

В опит за ограничаване на бежанския поток ЕС обеща 3 млрд. евро за Анкара. В допълнение кораби на НАТО ще патрулират в Егейско море в операция за ограничаване на трафика на хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още