IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Agricole с план за преструктуриране след ръст на тримесечната печалба

Френската банка ще препродаде дялове в над 30 регионални банки, за да заздрави капитала си

10:34 | 17.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Credit Agricole ще препродаде дялове в над 30 регионални банки, за да заздрави капитала си и да проправи път към паричните дивиденти, съобщи банката, като отчете и печалба през четвъртото тримесечие, която надмина очакванията, пише Bloomberg.

Трансакцията за 18 млрд. евро ще увеличи базовия й собствен капитал от първи ред до 11% от началото на 2016 г. Също така френският кредитор ще гарантира, че най-рано през 2016 г. ще може да раздава дивидент. За 2015 г. банката ще плати по 60 цента на акция и ще даде възможност на инвеститорите да получат плащане чрез акции.

Трансферът ще предостави повече „финансова гъвкавост“, като направи структурата и резултатите на Credit Agricole по-прозрачни, коментира председателят на Управителния съвет Доминик Льофевр.

Credit Agricole реорганизира финансовите си връзки с френските регионални банки, които контролират голяма част от банката, и на които дължи акции, за да освободи капитал в навечерието на по-строгите регулации.

Според плана регионалните банки ще създадат дружество, което да купи обратно дела от 25%, който в момента се притежава от Credit Agricole, като банката предоставя кредит за 11 млрд. евро, за да финансира сделката.

Credit Agricole е представила плана на Европейската централна банка и Френския банков орган и е получила „доста добро одобрение“ от тези надзорни органи, коментира заместник-главният изпълнителен директор Хавиер Муска. Той каза, че банката ще изпълни плана през третото тримесечие.

Също така Credit Agricole съобщи, че през четвъртото тримесечие печели 882 млн. евро, или с 28% повече спрямо същия период на миналата година. Средната оценка на шестимата, анкетирани от Bloomberg анализатори, бе за печалба в размер на 707 млн. евро.

Печалбата расте заради по-високите приходи от бизнеса с управление на активи, докато по-високите провизии и разходи натежаха на печалбата от корпоративното и инвестиционно банкиране.

Печалбата от спестовни дейности, включително от дейността на дружеството за управление на активи Amundi, частно банкиране и застраховане, нарасна със 17% до 462 млн. евро.

Положителният финансов резултат от регионалните банки нарасна с 11% на годишна база до 229 млн. евро, а печалбата от клоновата мрежа LCL намаля с 22% до 118 млн. евро.

Печалбата на звеното за корпоративно и инвестиционно банкиране спадна до 50 млн. евро от 227 млн. евро, след като приходите от корпоративно кредитиране се свиха с 9,4 на сто. Провизиите за необслужвани кредити в подразделението скочиха с 37% до 112 млн. евро, отчасти заради заделените пари, свързани с финансиране, отпуснато в енергийния сектор.

Експозицията на Credit Agricole към петролния и газов сектор е с „много високо качество“, като 84% от нея е към дружества с инвестиционен рейтинг.

Главният изпълнителен директор Филип Брасак, който пое поста миналата година, коментира, че Credit Agricole ще се цели във възвръщаемост на капитала от над 10% в следващите години.

Трансферът ще намали годишната печалба на Credit Agricole с около 470 млн. евро спрямо резултатите през 2015 г., но ще добави 300 млн. евро към годишните парични потоци. Сделката ще намали печалбата на една акция (EPS) с по-малко от 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още