IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК работи за модернизацията на системата на ДДС

В края на седмицата ще бъдат публикувани докладите за държавите от ЕС, свързани с макроикономическите дисбаланси

17:39 | 24.02.16 г.
ЕК работи за модернизацията на системата на ДДС

Модернизацията на системата на данък добавена стойност (ДДС) е била обсъждана на месечното заседание на Колегиума на Европейската комисия (ЕК). Това съобщи на пресконференция комисарят по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. Целта е намаляването на измамите с ДДС в Европейския съюз (ЕС).

Комисарят коментира, че през 2014 г. приходите от ДДС са 976 млрд. евро, или 7% от брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС. В същото време загубите от несъбрания данък през 2013 г. са в размер на 168 млрд. евро. От тях 50 млрд. евро се дължат на измами по различни схеми, което беше определено от Домбровскис като „недопустимо“.

Прегледът на ЕК показва още и че данъкът може да бъде административна тежест, особено за малките и средните предприятия и цифровите услуги, стана ясно още от думите на комисаря.

Един от начините за по-ефективно събиране на ДДС, който ЕК е обсъждава, е той да се удържа от данъчната администрация на държавата по местоназначение. Не става въпрос за промяна на основния механизъм – ще има нулева ставка за изнасящата държава и начисляване на стандартната ставка за стоката във внасящата държава, уточни още комисарят. Според него така ще бъдат намалени измамите по схемата с „липсващ“ търговец, тоест фиктивни продажби.

Разгледан е и механизмът за обратното начисляване на данъка.

По време на своето заседание комисарите са коментирали и специфичните доклади за макроикономическите несъответствия, специфичните препоръки за отделните държави и спазването на Пакта за стабилност и растеж. Отделните доклади ще бъдат публикувани в края на седмицата.

В препоръките, изготвени от ЕК за България през 2015 г., беше записано искане за цялостен стрес тест на банковата система в страната. 

Икономическото възстановяване на еврозоната и ЕС като цяло трябва да се разглежда в контекста на влошаващата се външна среда и колебливия финансов пазар. Кризата в някои държави членки продължава, макар че икономическият ръст в ЕС през миналата година е в рамките на 1,9%, а в еврозоната – 1,7%.

"Този факт също е отчетен в нашите доклади", отбеляза още Домровскис и препоръча страните да предприемат мерки в подкрепа на макроикономическата стабилност.

Гърция и Кипър са държави с програми за спасяване и затова не са обект на докладите за макроикономическите несъответствия, каза още комисарят на въпрос дали ЕК ще анализира отражението на миграционната криза върху изпълнението на препоръките за страни като Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още