fallback

Кьоре: ЕЦБ следи влиянието на отрицателните лихви върху банките

Според члена на управителния съвет изключително ниски лихвени проценти са оправдани заради бавния растеж и инфлацията

13:51 | 02.03.16 г. 1

Европейската централна банка (ЕЦБ) следи рисковете от последиците, които отрицателните лихвени проценти може да имат върху доходността на банките, като в същото време запазва ангажимента си да поддържа на първо място ценова стабилност, заяви Беноа Кьоре, член на управителния съвет на банката.

„Всички сме наясно с този въпрос“, каза Кьоре във Франкфурт в сряда, цитиран от Bloomberg. „Внимателно проучваме схемите, използвани в други юрисдикции, за ограничаване на възможните неблагоприятни последици за канала на банковото кредитиране. Смятам обаче, че трябва и да оценим твърденията, че предизвикателствата пред банките се дължат до голяма степен на паричната ни политика“.

Инвеститорите предвиждат намаляване с 10 базисни пункта на лихвения процент по депозитите до поне -0,4% на срещата на управителния съвет на 10 март. Изказването на Кьоре е една от последните планирани изяви на представител на ЕЦБ преди срещата, като самоналоженият период на мълчане от централната банка започва в четвъртък.

„Много банки могат да компенсират намаляването на приходите от лихвите с по-висок обем на кредитиране, по-ниски лихвени разходи, по-ниско обезпечаване на риска и капиталови печалби“, казва Кьоре. „Тези, които призовават за по-малко гъвкава парична политика трябва да се запитат какви ще бъдат последиците за обема на кредитиране на банките и обезпечаването на заемите, ако производството е в застой, а цените падат“.

Той отново подчерта, че изключително ниски лихвени проценти са оправдани заради бавния растеж и инфлацията.

„Изправени сме пред несигурност около перспективите на глобалната икономика, изправени сме пред несигурност около посоката на Европа и нейната устойчивост към нови шокове – референдума във Великобритания, следваща вълна на миграция“, каза Кьоре.

Централният банкер трябва да говори по-късно днес в Брюксел макар и не по паричната политика. Гуверньорът на френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало заяви пред френския парламент в Париж в сряда, че макар еврозоната да не е в дефлация, инфлацията е твърде слаба и ЕЦБ се нуждае от „последователност“ в целта си.

Ръстът на потребителските цени не успява да постигне целевите 2% от началото на 2013 г. Темпът на инфлацията се понижи до -0,2% през февруари от положителните 0,3% през предишния месец, сочат данни, представени в понеделник. ЕЦБ ще публикува нови макроикономически прогнози на 10 март и е възможно тя отново да намали очакванията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още