IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните от Китай събориха европейските индекси

Дъното не е достигнато, смята анализатор

19:34 | 08.03.16 г. 5
Данните от Китай събориха европейските индекси

С понижения на индексите приключи днешната сесия на европейските фондове борси заради възобновените опасения за перспективите пред световния растеж. Инвеститорите реагираха на данните за силния спад на износа на Китай и свиването на японската икономика.

В края на сесията регионалният Europe Stoxx 600 изтри 1% до 337,48 пункта. В Германия DAX 30 се понижи с 0,88% до 9 692 пункта, във Великобритания FTSE 100 изгуби 0,9% до 6 125 пункта, а във Франция CAC 40 записа спад от 0,86% до 4 404 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 отписа 0,5% до 8 740 пункта.

Акциите на стокопроизводителите водят по спадове и в днешната сесия, следвани от производителите на автомобили, съобщава Bloomberg. Най-силни спадове на пазарните оценки записаха Anglo American Plc и Glencore Plc – по над 15 на сто. BHP Billiton изтри над 6 на сто от пазарната си капитализация, а Antofagasta PLC – повече от 5%. Renault SA е Volkswagen AG отчетоха най-силни понижения от автомобилните компании.

“Все още сме в процес, в който се опитваме да намерим дъното. Не смятам, че сме стигнали там”, коментира пред информационната агенция Ралф Зимърман, стратег от Bankhaus Lampe в Дюселдорф, Германия.

Той отбелязва, че заради възстановяването се прокрадваше оптимизъм, че проблемите са преодолени. Според него обаче данните за китайската външна търговия напомнят, че пътят пред бизнес цикъла е доста неравен.

Европейските акции отбелязаха ръстове през последните три седмици, но вчера отново се върнаха към спад. В момента инвеститорите очакват и срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ), за да видят дали ще има промени в паричната политика на централната банка на еврозоната.

В началото на годината председателят на ЕЦБ Марио Драги коментира, че политиците ще обмислят допълнителни стимули. Днес обаче данните показаха, че индустриалното производство на Германия през януари е записало най-силен ръст от повече от шест години, а икономиката на еврозоната се е разширила с 0,3 на сто, което съвпадна и с очакванията.

Същевременно гръцките акции се оказаха едни от най-добре представящите се в Европа заради “стоплянето” на взаимоотношенията между кредиторите на страната и правителството. Водещият индекс ASE отчете ръст от 0,8% - девети пореден, като постигна най-дългата си позитивна серия от август 2013 г.

Сред печелившите в днешната сесия се наредиха и акциите на Burberry Group PLC, които отчетоха ръст от почти 5 на сто. Днес FT писа, че “тайнствен” инвеститор е придобил почти 5% дял в търговеца на луксозни стоки. Заради опасенията от поглъщане компанията е потърсила помощ от финансовите си съветници, допълва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
По данни в западната преса Китай се превръща все повече в посредник, защото изнася от своя страна производства в съседните Виетнам и др. страни в Африка. За какъв дявол му е на Запада такъв Китай? Западът не може ли сам да си премести производствата там, щом Китай вече е скъп?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още