IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия търси "нормални" отношения с Русия чрез нови партньорства

В петък бе подписана сделка за размяна на активи между австрийската OMV и руската държавна компания "Газпром"

21:08 | 01.04.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Австрия, неутрална страна, чиито изпълнителни директори кръстосваха и двете страни на Желязната завеса дори в пика на Студената война, се стреми към установяване на „нормални“ отношения с Русия след 20 месеца санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу страната, пише Bloomberg.

Макар че търговското ембарго e в съответствие с международното право, „нормалните отношения“ трябва да са цел в дългосрочен план, заяви австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг пред журналисти в Санкт Петербург, Русия. Той говори в навечерието на подписването на споразумение в петък между държавния производител на петрол OMV и руската Газпром за размяна на активи в Сибир и Северно море.

Часове по-късно австрийският президент Хайнц Фишер обяви, че ще пътува до Русия на 5 април, за да се срещне с колегата си Владимир Путин. Разговорите ще включват „двустранната търговия, икономическо, културно и хуманитарно сътрудничество“, твърди Кремъл. Фишер ще бъде придружаван от външния министър Себастиан Курз и трима други членове на австрийското правителство.

Действията показват предизвикателствата пред германския канцлер Ангела Меркел за запазване на единен ЕС по отношение на санкциите, наложени заради намесата на Русия в конфликта в Украйна. Страните членки на ЕС, включително Австрия, трябва да решат дали да продължат мерките, преди да изтече крайният им срок през юли.

Меркел, заедно с френския президент Франсоа Оланд, заяви миналия месец, че вдигането на санкциите е обвързано с пълното прилагане на Минското мирно споразумение, подписано през февруари 2015 г. Хорст Зеехофер, член на управляващата ѝ коалиция, който се срещна с Путин в Русия по-рано тази година, също отправя предизвикателства към Меркел по отношение на санкциите.

Райнер Зееле, който стана главен изпълнителен директор на OMV миналата година, след предишни сътрудничества с Газпром на други длъжности се възползва от 48-годишните връзки между двете компании, търсейки начин да вдъхне нов живот на австрийския бизнес. OMV е „изключително отворена към разширяване на сътрудничеството си с Газпром“, заяви Зееле в интервю през януари.

Освен финансови споразумения сделката с Газпром включва научни и културни партньорства, включително спонсорирани музикални концерти в Санкт Петербург и Виена, каза той. „Не искаме просто да съберем заедно двете компании, а да съберем двете страни“, каза Зееле.

Газпром е ангажиран с разширяването на партньорството си „от производство до доставки на крайните потребители“, заяви главният изпълнителен директор на държавния газов холдинг Алексей Милер при церемонията по подписването в петък.

Путин последно посети Австрия през юни 2014 г., месец преди ЕС да наложи икономическите санкции. OMV и Газпром обсъждаха изграждане на газопровода "Южен поток" по това време - проект, който Русия отмени по-късно същата година, позовавайки се на противопоставяне от страна на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 8 години
Дупе Фрии забелязал ли си че всъщност освен Украйна и тебе никой и не повдига въпрос за връщането на Крим - Нито УСА нито ЕС - що ли???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Ти внимавай какво пишеш , щото ше си един от първите дето ше го отнесат , като се освободим ! На доста места си заср.ал , тъй че си лесен за намиране и третиране !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 8 години
Търговското ембарго било в съответствие с "международното право" ама ако Русия била изпълнила Минските споразумения щели да го отменят.Толкова много глупости в едно изречение само Викито може да събере.Та Вики я сега ни разкажи:- По кое точно право са наложени санкциите и кой съд издаде решение за тях?- Да разбираме ли че според запада присъединяването на Крим е законно след като в Минските споразумения няма нищо свързано с връщането на Крим на Украйна, а ако споразуменята бъдат изпълнени санкциите вдигнати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Офф мамоу не можаха ли на тъмно да ги праат тея сделки, че са ше почнат да "гърмат и тука ислямисти" да му се невиди ..... :(( Империята нема да е много доволна некой от колониите да си прай джиджи биджи и да се гушка с Мордор и Саруман от там джихад ... :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още