fallback

Чакат ни още "водещи заглавия" по Panama Papers

Журналистите от Süddeutsche Zeitung, които разследват казуса, не са очаквали такъв отзвук от скандала

16:53 | 12.04.16 г. 6

През следващите дни ще има още материали, които да предизвикат водещи заглавия в медиите по Панамските документи. В това уверяват двамата журналисти, които разследват казуса в Германия – Бастиан Обермайер и Фредерик Обермайер (съвпадението в имената е случайно – б. р.) от Süddeutsche Zeitung.

Пред АФП двамата обаче разказват, че не са очаквали чак такъв отзвук от публикациите. Те са получили от анонимен източник 11 млн. документа от панамската правна кантора Mossack Fonseca, които хвърлят светлина върху финансовите афери на богатите и известните, посочва The Local.

Всекидневникът споделя получената информация с разследващи журналисти от 60 държави, които анализират данните в продължение на повече от година. Публикациите вече предизвикаха и истински сътресения – премиерът на Исландия подаде оставка, а британският премиер Дейвид Камерън е под силен натиск.

Опасенията на анализаторите са, че кризата може да сложи край на политическата кариера на Камерън и да разтърси ЕС, защото поставя неясноти около гласуването на референдума за излизане на Кралството от общността.

И все още сме на средата на разкритията, коментира Фредерик Обермайер. В изтеклите документи виждаме различни престъпления, допълва неговият колега. „Виждаме как наркокартели перат пари, как търговци на оръжие са замесени, как се заобикалят санкции и се укриват данъци“, обяснява Бастиан Обермайер.

„Ако политиците наистина искат да направят нещо, трябва да действат сега“, категоричен е той.

Двамата посочват, че така и не са разкрили кой им е изпратил документите по случая. Те обаче са убедени в моралните подбуди на своя източник, който е искал информацията за извършените престъпления да стане публична.

Според законодателството притежаването на офшорна сметка или фирма не е престъпление, но укриването на данъци е. От правната кантора Mossack Fonseca пък вече заявиха, че базата данни им е хакната и окачествиха това като престъпление. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още