IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и други страни от ЕС искат удължаване на граничния контрол в Шенген

Предварително поставеният срок за извършването на гранични проверки завършва през май

18:16 | 30.04.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германия ще поиска от Европейската комисия (ЕК) да позволи удължаване на временния граничен контрол в рамките на Шенгенското пространство след средата на май, заяви министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер, цитиран от Ройтерс.

Страната, както и няколко други членки на Европейския съюз (ЕС), въведоха временните гранични проверки, за да контролират и да спират огромните потоци от имигранти, бягащи от конфликта в Сирия, от Ирак и от други места, като се насочва към Западна Европа, преминавайки през Балканите.

Германия прие повече от 1 млн. имигранти миналата година. Но броят на пристигащите се забави значително, след като граничните проверки бяха наложени от Австрия и други страни по главния балкански маршрут на север от Гърция.

“Въпреки че ситуацията с бежанците се облекчи по вътрешните граници по протежение на маршрута през Западните Балкани, ние гледаме с безпокойство на случващото се на външните граници на съюза”, коментира Де Мезиер.

Ето защо Берлин ще поиска от Европейската комисия да позволи граничният контрол да бъде удължен след 12 май, когато изтича предварително поставеният срок, допълва той.

Представител на германските власти твърди, че искането е съвместна инициатива на Германия, Франция, Австрия, Белгия, Дания и Швеция. В понеделник страните ще изпратят писмо до Брюксел.

“Страните-членки трябва да продължат да бъдат гъвкави и да могат да провеждат граничен контрол на вътрешните граници в случаите, когато това е необходимо”, заяви Де Мезиер, добавяйки, че такива мерки са необходими, за да се гарантира определено ниво на безопасност.

Източник от ЕК е заявил пред Ройтерс, че Брюксел е склонен да даде зелена светлина на искането и да разреши удължаването на граничните проверки до ноември.

Броят на мигрантите, пристигащи в Германия, спадна до по-малко от 200 души дневно през последните седмици, от повече от 2000 души дневно през януари. В разгара на кризата миналата есен повече от 10 000 мигранти пристигнаха в страната само за няколко дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
Илко
преди 7 години
Шенген вече няма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още