IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щайнмайер: Споразумението за мигрантите между ЕС и Турция работи

Министърът на външните работи на Германи увери, че европейците не си затварят очите пред нарушенията на човешки права

14:47 | 01.05.16 г. 2
<p>
	Франк-Валтер Щайнмайер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Франк-Валтер Щайнмайер. Снимка: Архив Ройтерс

Споразумението между ЕС и Турция за овладяване на мигрантските потоци работи и никой друг миграционен път не е заменил този, който минава през Гърция. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в интервю, цитирано от „Франс прес“.

"Сега имаме споразумение, което дава конкретни резултати", казва Щайнмайер. "През трите седмици преди споразумението около 27 000 бежанци бяха пристигнали в Гърция през Турция. В следващите три седмици те бяха малко под 6000. Това е по-голям спад от предвиденото", увери германският външен министър.

На въпрос за риска мигрантите да поемат по други пътища, по-специално през Северна Африка, дипломат номер едно на Германия увери, че засега нищо не показва подобно развитие. "Към днешна дата не се организира никакъв друг алтернативен път на балканския, нито през Албания, нито през Италия", заяви той.

Щайнмайер освен това увери, че европейците не си затварят очите пред нарушенията на човешки права след сключването на споразумението с Турция. "Обвинението, че си мълчим или че се огъваме пред Анкара е невярно", заяви той.

Споразумението между ЕС и Турция позволява на Гърция да връща мигранти в Турция, включително сирийски бежанци. То предвижда в замяна на всеки върнат в Турция сирийски бежанец друг да бъде пренастаняван в европейска страна в рамките на 72 000 места.

Множество правозащитни организации критикуват това споразумение. Амнести интернешънъл смята, че Турция не е безопасна страна за бежанците и обвинява Анкара, че е върнала десетки души в Сирия, където от 2011 г. бушува война, взела над 270 000 жертви и предизвикала изселването на поне половината население.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
Tолерастките и либерастки медии кой знае защо забравят или НЕ искат да знаят, че на границата между Сирия и Турция вече се стреля... на месо! Цирка свърши, обираме парсата и бития бит...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Щайнмайер освен това увери, че европейците не си затварят очите пред нарушенията на човешки права след сключването на споразумението с Турция. "Обвинението, че си мълчим или че се огъваме пред Анкара е невярно", заяви той.Европейците ги боли компаса какво правят турците със себеподобните си...обвинението се отнася до факта че сте се оставили да ви извиват ръцете и да ви увеличават "данък спокойствие"!Щайнмайер освен да замазва миналогодишните / пък и тазгодишни / гафове на шефката си няма какво друго да направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още