IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse с първа загуба за тримесечието от 2008 г.

Резултатите все пак са по-добри от очакванията на анализаторите и инвеститорите

15:33 | 10.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Швейцарската банка Credit Suisse започва годината със загуба за първото тримесечие за пръв път от 2008 г. насам на фона на огромно преструктуриране, съобщава Ройтерс.

Резултатът идва в момент, в който главният изпълнителен директор Тиджан Тиам прави сериозни съкращения на разходите и прилага нова стратегия, и бе приветстван скромно от анализаторите и инвеститорите, очаквали загубата след данъци от 302 млн. швейц. франка (311 млн. долара) да бъде много по-голяма.

Тиам обаче предупреди, че идва несигурно бъдеще. „Макар че виждаме известни признаци за засилване през март и през април, потиснатите пазарни условия и ниските нива на активност от клиентите вероятно ще продължат през второто тримесечие на 2016 г., а и след това“, каза той в своя изявление.

По-ранните предупреждения на Тиам, че 2016 г. ще бъде трудна година, подготвиха инвеститорите за най-лошото. Средната прогноза на девет анализатори, анкетирани от Ройтерс, бе за загуба от 424 млн. франка.

Акциите на Credit Suisse скочиха с над 4% в ранната търговия.

Въпреки това резултатите действат още по-отрезвяващо на инвеститорите на банката. Главният ѝ изпълнителен директор е изправен пред редица критики, след като призна, че не е знаел за размера на позиции по отписване за над 1 млрд. долара.

Визията на Тиам за по-стабилна печалба чрез по-високи приходи от управление на благосъстоянието и по-малка зависимост от инвестиционно банкиране получи подкрепа от големите инвеститори.

Той се опитва да понижи и разходите с над 3 млрд. франка до 2018 г. и да намали служителите на глобално ниво с 6 хил. души.

Банката заяви увереността си, че може да постигне или дори да задмине целевите си икономии от 1,7 млрд. франка до края на годината. Над 1000 служители са били съкратени като част от преструктурирането на отдела за глобалните пазари.

Тиам заяви още, че очаква преструктурирането да струва 1 млрд. франка през 2016 г.

Нелекото състояние на пазарите обаче затруднява Тиам, който пое поста през юли и представи плана си за втората най-голяма швейцарска банка през октомври.

Цената на акциите на банката като цяло отчита спад на фона на съмненията дали Credit Suisse ще постигне целевата си печалба за 2018 г., както и заради опасенията по капиталовата ѝ позиция.

В края на първото тримесечие съотношението по базовия собствен капитал от първи ред, показател за финансова сила, остава стабилен на ниво от 11,4% от претеглените спрямо риска активи, което е в рамките на целевите 11-12% за 2016 г., но доста под 14% на конкурента ѝ UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още