IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 190 млрд. евро се губят в ЕС от легалните начини за избягване на данъци

Еврокомисията предлага данъците да се плащат там, където е възникнала печалбата

16:45 | 06.06.16 г.
До 190 млрд. евро се губят в ЕС от легалните начини за избягване на данъци

Между 160 млрд. и 190 млрд. евро годишно губят страните от Европейския съюз (ЕС) от легалните начини за избягване на корпоративното подоходно облагане. Това показват данните на Европейския парламент. Най-честите практики за избягване на данъците ще бъдат дискутирани в пленарната зала в Страсбург на 7 юни.

Под „избягване на данъци“ от ЕП разбират всички законни методи за намаляване на размера на данъците. То е различно от „укриването на данъци“ - под този термин от ЕП поставят всички незаконни методи за намаляване или неплащане на данъчните задължения.

От Европейската комисия предложиха промени в европейското законодателство, които да гарантират, че фирмите плащат своите задължения към хазната. Една от идеите е бизнесът да плаща данъци там, където е възникнала печалбата. Новата директива ще даде и точни определения за стопанска дейност и данъчни убежища, тъй като досегашното законодателство дава доста възможности за интерпретация.

Според данните на европейските институции средно в ЕС размерът на събраните корпоративни данъци достига до 2,4% от брутния вътрешен продукт (БВП), или приходите през 2014 година са били общо в размер на 338,5 млрд. евро.

Най-големи са приходите от корпоративното подоходно облагане в Германия – над 71 млрд. евро, което представлява точно 2,4% от БВП на страната през 2014 година. В България приходите от данъците на фирмите са 0,86 млрд. евро, което представлява 2% от БВП.

В страни като Италия или Гърция, където избягването на плащането на данъци, се превръща в национален спорт, събраните корпоративни данъци също са под средното за ЕС ниво. През 2014 година например в Италия са събрани 35,05 млрд. евро, или 2,2% от БВП. В Гърция пък приходите от данъци на фирми са 3,34 млрд. евро, което представлява 1,9 на сто от БВП на страната.

От ЕП отчитат още, че България е страната в ЕС с най-ниски корпоративни данъци през 2015 година – 10%. След нас се нареждат Кипър и Ирландия (по 12,5%) и Литва и Латвия (с по 15%). Най-висок е данъкът върху печалбата на фирмите в Белгия (34%), Малта (35%) и Франция (38%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още