fallback

Brexit е "изгубено десетилетие", предупреди Камерън

В навечерието на референдума във Великобритания за оставане или напускане на ЕС двата лагера продължават да си разменят удари

17:51 | 12.06.16 г. 19

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди днес, че Великобритания може да очаква едно "изгубено десетилетие", ако излезе от Европейския съюз, предаде Франс прес.

Последиците от евентуалния Brexit ще бъдат загубени 10 години за икономическия растеж, инвестициите и социалните разходи, заяви Камерън пред Би Би Си.

„Ще имаме десетилетие на несигурност, през което ще трябва да предоговорим търговско споразумение с ЕС - нещо, което ще изсмуче енергията на правителството и на страната, подчерта британският министър-председател”, цитиран от БТА.

Единадесет дни преди референдума във Великобритания за оставане или напускане на ЕС, двата лагера продължават да си разменят удари в опит да наклонят везните в своя полза, продължава темата БНР.

В серия от статии в различни неделни вестници премиерът Дейвид Камерън казва, че финансирането на британското здравеопазване ще бъде изложено на риск, ако страната предпочете да напусне ЕС. Същото, според премиера, важи и за пенсиите. Излизането от ЕС ще отвори „черна дупка“ в британските финанси, която ще погълне между 20 и 40 милиарда паунда, изтъква Камерън в статия в „Сънди телеграф“.  В същото време министърът на финансите Джордж Озбърн предупреждава за сериозните последици за въоръжените сили, тъй като се очаква орязване на бюджета им поне с 1 милиарда паунда в резултат на всеобщия икономически спад в случай на излизане от организацията. 

От лагера на искащите напускане на ЕС реагираха незабавно като нарекоха медийните изяви на Камерън и Озбърн „френетичен опит да се спаси една губеща кампания“.

Последните две проучвания на общественото мнение предричат оспорвана борба. Анкета на института „Опиниум“, поръчана от седмичника „Обзървър“, дава два процента преднина на „Да останем“, докато проучване на YouGov, публикувано в „Сънди таймс“, отрежда преднина от 1 процент на Brexit.

Главата на Англиканската църква ще гласува за оставане на Великобритания в ЕС. Архиепископът на Кентърбъри и духовен водач на Англиканската църква заяви, че ще гласува за това Великобритания да остане в ЕС и похвали Съюза като сила на мира и помирението, предаде Ройтерс. Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби посочва, че идеята на основателите на съюза е била да излекуват Европа от раните на Втората световна война, пише БТА. Според него на референдума на 23 юни британците трябва да направят избор, водени от същите амбиции и идеи. Архиепископът отбеляза, че не иска да казва на другите как да гласуват, но подчерта, че ръководен от своя опит, той самият ще гласува за оставане в ЕС.

Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю предупреди, че световната икономика може да пострада, ако Великобритания напусне ЕС. „В най-добър интерес на Европа, Великобритания и световната икономика, както и за геополитическата стабилност, е Великобритания да остане в ЕС. Виждам единствено негативни икономически ефекти, ако гласуването приключи в обратната посока“, каза Лю. 

Излизането на Великобритания от Европейския съюз може да доведе до разпадането му, предупреди днес и външният министър на Швеция Маргот Валстрьом. В интервю за британската радио-телевизионна корпорация Би Би Си тя изрази мнение, че победата на евроскептиците на предстоящия референдум за британското членство в ЕС може да провокира "ефекта на доминото". Според нея ако Великобритания реши да остане в ЕС, това също ще окаже влияние върху останалите страни членки. Възможно е и други от тях да поискат да получат особени условия за членство, като британците отбеляза Валстрьом. 

Още новини за Brexit четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още