IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заразата от Brexit се разпространява все повече в Европа

Според проучване на Pew Research Center ЕС изживява остър спад на обществената подкрепа в някои от най-големите страни членки

20:34 | 08.06.16 г. 44
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Опозицията срещу Европейския съюз (ЕС) нараства в целия блок, което предполага, че антиевропейските настроения се простират не само над традиционно скептичната Великобритания, съобщава Bloomberg.

Докато Великобритания се подготвя за референдум дали да остане в Евросъюза, към който се присъедини през 1973 г., проучване сред над 10 хил. души в Европа* показва, че гласоподавателите от Италия и Полша до Гърция и Швеция са изгубили вяра в ЕС.

Гражданите на Франция – една от шестте страни основателки, сега имат по-малко благосклонно отношение към ЕС, отколкото дори британците, което сочи, че дълговата криза в еврозоната и бежанският наплив взимат своите жертви.

„Британците не са единствените, които се съмняват в Европейския съюз“, казва Брус Стоукс, водещ автор на публикувания във вторник доклад на базирания във Вашингтон Pew Reseach Center.

ЕС отново изживява остър спад на обществената подкрепа в някои от най-големите страни членки“, казва той.

След като дълговата криза на Гърция предизвика шокови вълни в еврозоната, увеличавайки безработицата и принуждавайки правителствата да наложат икономии в продължение на години, миналата година 1 млн. мигранти пристигнаха в Европа от Близкия изток и Африка, поставяйки под изпитание системите за сигурност и принципите за свободно движение в блока.

Макар че референдумът на 23 юни излага на показ дълбочината на антиевропейските усещания във Великобритания, ясно е, че корените на недоволството са много по-дълбоки.

Във Франция, потънала в икономическа мудност и възход на антиимиграционния Национален фронт, делът на хората, които гледат благосклонно на ЕС, е потънал до 38% тази година спрямо 69% през 2004 г. В Испания, където банковият сектор бе на ръба на колапса и се наложи ЕС да го спасява през 2012 г., има подобен спад: до 47% от 80%.

Проучването разкрива, че враждебността на ЕС разцепва континента от север на юг и от изток на запад, поставяйки лидерите пред голямото предизвикателство да възстановят общественото доверие, докато антиевропейските популистки партии печелят все повече подкрепа.

В Гърция, страната, където пристигат най-много бежанци, 94% от хората отхвърлят начина, по който блокът управлява миграционната криза. Тази цифра е малко по-висока от 88-те процента, които поддържат същата позиция в Швеция – страна, чиято щедра социална политика я превърна в крайна дейстинация за хиляди търсещи убежище. В Унгария и Полша, където правителствата гръмко изразяват антиимиграционните си позиции, неодобрението към управлението на бежанската криза е съответно 72% и 71%.

„Голяма част от недоволството към ЕС сред европейците може да се отдаде на управлението на бежанската криза от Брюксел“, казва Стоукс. „Във всяка страна от проучването преобладаващото мнозинство не одобрява начина, по който Брюксел се справя с проблема“.

Ако Великобритания гласува за напускане на ЕС, нещата може да се влошат още повече. Според повечето анкетирани във всяка страна в проучването т.нар. Brexit ще нанесе щети. Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

43
rate up comment 24 rate down comment 1
V.At.
преди 7 години
Не знам защо повечето от коментарите са на лична основа, а не по темата.Както и да е.Въпросът за и против "Повече Европа" или "По малко Европа" според мен избягва фактите. Защо голяма част от европейците са против решенията за прием на емигранти. Защото това решение не е европейско а на Меркел. Не знам да е имало референдум Меркел да е говорител на ЕС. Или Оланд да е говорител на ЕС. Т.н. европейски представители тичат след събитията и обясняват защо Меркел е права. Може и да е права, но по коя причина тя приветства емигрантите от името на ЕС. Има ли допитване до европейските граждани дали са съгласни или се позоваваме само на някои НПО.Това е и притеснението от "Повече Европа". Защото може да се окаже "Повече Германия" или "Повече Меркел". Когато едно политическо решение за Германия или Франция взето от вътрешни причини се натресе на целия европейски съюз естествено това ще притесни гражданите от Швеция до Гърция и от Португалия до Полша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 0 rate down comment 4
georgi_shum
преди 7 години
Бате то огромно нещо направили:) Дето Европа и САЩ го правят от 20+ години. И чакай първо да литне..и да кацне цял, пък после ще се радваме...Ама с планиран капацитет от макс. 70 броя на година как ще направят нещо не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
баце искам нещо русо и синеоко от Corecom ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
Гощарди що стае баце яяя глей твойте роднини на жена ти ко са сътворили фани ми намери една руския и на мене и да се местим там .... EU е американска клоака с араби и мангалоиди .......https://***.rt.com/news/345823-mc-21-aircraft-presentation-irkut/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 9
georgi_shum
преди 7 години
Ти дори и това не можеш;) споко;) Толкова си бездарен;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 11 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Нямаш проблеми. Спираме с обидите. Ама хайде ти да спреш пръв, става ли. 90% от постовете ти тук са обиди. Просто исках да ти покажа, че и ние можем. Не е никак приятно, нали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 12
khao
преди 7 години
е ти верно си се напил, а и некак си е долно да обиждаш жена която няма нищо общо с нашите простотии тук ... все едно аз да обиждам козата с която си лягаш, ае да си уважаваме половинките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 9 rate down comment 4
nobel
преди 7 години
Много хомосексуалисти имат красиви жени. Понякога са рускини като твоята. Та жена ти каква роля изигра в получаването на руския ти паспорт. Освен сексуална.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 7 години
ее ти ставаш за майтап и подигравки... въпреки че чувството ти за хумор са го изрязали заедно с мозъка ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 6
georgi_shum
преди 7 години
Хаха:) и как точно ми личи , я кажи хаха? По това, че имам красива жена? Две деца на годинка ? дай боже скоро и трето? :)) ставаш жалък както винаги-) Хабер си нямаш даже как изглеждам:) А аз имам ти как изглеждаш:) Не ти-се получава тъпчо:) ама никак, постарай се повече:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още