IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-добро място ли ще бъде Европа без ЕС?

Гласовете срещу общността стават все по-силни и политиците трябва да разберат какви са страховете на хората, смятат анализатори

10:05 | 08.06.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
По-добро място ли ще бъде Европа без ЕС?

На фона на твърденията, че евентуалният Brexit ще доведе до разпад на Европейския съюз трябва да си зададем въпроса: "По-добро място ли ще бъде Европа без ЕС"? Този коментар направи политологът Антоний Тодоров пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Защо е по-добре едно такова голямо постижение, постигнато с толкова трудности, толкова компромиси, поддържано по един или друг начин, да изчезне, отколкото да остане?", посочи той.

Според него още от самото създаване на общността е имало опасения, че тя ще се разпадне бързо. Критиците на ЕС  са посочвали, че той е "блоково образование срещу СССР и Изтока", както и че е бюрократична структура, която пречи на развитието.

Според Тодоров обаче в последните години тези критики зачестяват със засилването на влиянието на популистки партии в отделните държави.

Според политолога действително има неравенство в ЕС - съществуват нетни донори и нетни получатели на европейски средства, но съществуват и по-важни измерители от парите, а това е положението на ЕС в световната икономика.

От икономическа гледна точка излизането на Великобритания от ЕС ще има "трагичен резултат", категоричен е Емил Хърсев, който също участва в дебата.

Според него Лондон се е утвърдил като финансов център на Евросъюза, а евентуалният Brexit ще "сложи край на Лондонското Сити", защото някои от финансовите институции, които оперират там, вече са заявили, че ще се оттеглят, ако страната напусне ЕС.

Икономистът каза още, че т.нар. нетни донори печелят от съществуването на ЕС и даде за пример Германия, която е основният износител в общността. "Тя печели бясно от мястото си в ЕС и за нея няма затворени граници в тази общност", заяви той.

Антоний Тодоров беше категоричен, че гласовете срещу ЕС стават все по-силни и политиците трябва да видят какво стои зад тях, какви са страховете на хората, които подкрепят партиите, настояващи за "рухването на ЕС". За Хърсев Brexit няма да има, но са нужни реформи за промяна на общността.

Какво коментираха Емил Хърсев и Антоний Тодоров можете да видите във видеото

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Едва ли ще е по-добре, но поне разделена Европа няма да облагодетелства и да носи на гърба си разни търтеи и всяка държава ще е според възможностите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 5
Dimat
преди 7 години
ЕС е образУвание,направено отвън,с предназначението да служи на "този отвън".За да може да се "реформира",той трябва да скъса с неговия създател и да изгради своя структура,служеща на своите интереси.Иначе,ядец!Ще продължи да агонизира,докато си свърщи "работата",за която е създаден и след това просто ще бъде захвърлен,на бунището на Историята,в едно Ново Ранно Средновековие,с териториални,етнически,религиозни и расови войни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Ако трябва сериозно, тук има две неща - обединена Европа, и управлението на обединена Европа. Първото определено е правилно и хубаво, второто определено не се получава добре - много тежко и бюрократично и "цоциално" Като цяло има няколко основни дълбоки проблема1) Вековната национална самоопределеност, вражда и омраза между членовете. Всички си искат суверенитета и презират съседите а така не става "обединение". Не са склонни да дадат необходимите правомощия на ЕЦБ, ЕП, ЕК да действат както трябва, не са склонни да се отнасят с всички като с равни и нещата стават невъзможни2) По-голямата част от страните са силно социални, някои дори почти социалистически централизирани фондове, бюджети... абе лява работа.Това се налага като политика в цял ЕС. За това и виждаме недоволство основно в по-смелите и свободолюбиви бивши комунистически страни и в UK където нещата са "англо-саксонски". Тези общества имат органическа неприязън към подобни политики ( и имат моята подкрепа).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
Sakamano
преди 7 години
Европа без ЕС ще си бъде на същото място, само дето кьопавите и смотаните мрънкачи ще трябва да си търсят друг виновник за житейските си несгоди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
dr.5rov
преди 7 години
Темата е толкова дълбока, че не си струва да се коментира отгоре отгоре.Засяга всички ни по възможно най-финдаментален начин. Лично аз съм за обединение, но не такова каквото се случва сега.За мен е много странно, че няма исински разговор каква Европа ни е необходима, а всичко се плъзга по повърхността. Имам чувството, че нарочно се бяга от такъв разговор в цялата общност и в частност в България. Интереси - какво да се прави. Или може би европейците вече не могат да мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Ако мога да се изразя поетично, ситуацията е:"Светът не вярва в стари богове, светът не чака нова богородица, светът си знае както две и две, какво е безизходица"Ако трябва да се изразя по-малко поетично, ще цитирам една сръбска популярна поговорка"Isti kurac, drugo pakovanje"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още