IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit е "изгубено десетилетие", предупреди Камерън

В навечерието на референдума във Великобритания за оставане или напускане на ЕС двата лагера продължават да си разменят удари

17:51 | 12.06.16 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди днес, че Великобритания може да очаква едно "изгубено десетилетие", ако излезе от Европейския съюз, предаде Франс прес.

Последиците от евентуалния Brexit ще бъдат загубени 10 години за икономическия растеж, инвестициите и социалните разходи, заяви Камерън пред Би Би Си.

„Ще имаме десетилетие на несигурност, през което ще трябва да предоговорим търговско споразумение с ЕС - нещо, което ще изсмуче енергията на правителството и на страната, подчерта британският министър-председател”, цитиран от БТА.

Единадесет дни преди референдума във Великобритания за оставане или напускане на ЕС, двата лагера продължават да си разменят удари в опит да наклонят везните в своя полза, продължава темата БНР.

В серия от статии в различни неделни вестници премиерът Дейвид Камерън казва, че финансирането на британското здравеопазване ще бъде изложено на риск, ако страната предпочете да напусне ЕС. Същото, според премиера, важи и за пенсиите. Излизането от ЕС ще отвори „черна дупка“ в британските финанси, която ще погълне между 20 и 40 милиарда паунда, изтъква Камерън в статия в „Сънди телеграф“. 

В същото време министърът на финансите Джордж Озбърн предупреждава за сериозните последици за въоръжените сили, тъй като се очаква орязване на бюджета им поне с 1 милиарда паунда в резултат на всеобщия икономически спад в случай на излизане от организацията. 



От лагера на искащите напускане на ЕС реагираха незабавно като нарекоха медийните изяви на Камерън и Озбърн „френетичен опит да се спаси една губеща кампания“.

Последните две проучвания на общественото мнение предричат оспорвана борба. Анкета на института „Опиниум“, поръчана от седмичника „Обзървър“, дава два процента преднина на „Да останем“, докато проучване на YouGov, публикувано в „Сънди таймс“, отрежда преднина от 1 процент на Brexit.

Главата на Англиканската църква ще гласува за оставане на Великобритания в ЕС. Архиепископът на Кентърбъри и духовен водач на Англиканската църква заяви, че ще гласува за това Великобритания да остане в ЕС и похвали Съюза като сила на мира и помирението, предаде Ройтерс. Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби посочва, че идеята на основателите на съюза е била да излекуват Европа от раните на Втората световна война, пише БТА. Според него на референдума на 23 юни британците трябва да направят избор, водени от същите амбиции и идеи. Архиепископът отбеляза, че не иска да казва на другите как да гласуват, но подчерта, че ръководен от своя опит, той самият ще гласува за оставане в ЕС.

Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю предупреди, че световната икономика може да пострада, ако Великобритания напусне ЕС. „В най-добър интерес на Европа, Великобритания и световната икономика, както и за геополитическата стабилност, е Великобритания да остане в ЕС. Виждам единствено негативни икономически ефекти, ако гласуването приключи в обратната посока“, каза Лю. 

Излизането на Великобритания от Европейския съюз може да доведе до разпадането му, предупреди днес и външният министър на Швеция Маргот Валстрьом. В интервю за британската радио-телевизионна корпорация Би Би Си тя изрази мнение, че победата на евроскептиците на предстоящия референдум за британското членство в ЕС може да провокира "ефекта на доминото". Според нея ако Великобритания реши да остане в ЕС, това също ще окаже влияние върху останалите страни членки. Възможно е и други от тях да поискат да получат особени условия за членство, като британците отбеляза Валстрьом. 

Още новини за Brexit четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 7 години
Поясни ако обичаш, кого наричаш късият другар? Да не би да имаш в предвид Кремълският Титан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
крас
преди 7 години
А ти в кой век живееш?Кой те управлява?Не е ли ГАВАЗИНА на един "цар", който е представител точно на тази АНГЛОСАКСОНСКА ДИНАСТИЯ НА КОБУРГИТЕ? АМИ ДА!!КОЙ ДА КАЖЕ, ЧЕ СЛЕД "ОСВОБОЖДЕНИЕТО" ВЛАСТТА НА ТУРСКИЯ СУЛТАН ВЪРХУ БЪЛГАРИЯ ПОПАДНА В РЪЦЕТЕ ТОЧНО НА ТАЗИ АНГЛОСАКСОНСКА ДИНАСТИЯ!!Е КОЙ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ ОТ 2001 ГОДИНА НАСАМ - БСП, ДПС, НДСВ, ГЕРБ или КОБУРГА било то като министър председател , било то като председател на ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ, или пък чрез гавазина си БОРИСОВ!!Или може би не знаеш, че КРАЛИЦАТА е от династията на КОБУРГИТЕ?!ЖАЛКА ИСТОРИЯ СМЕ!Уж сме РЕПУБЛИКА , ама си имаме ЦАР!!КЪДЕ Е ЛЕВСКИ , КЪДЕ Е НЕГОВАТА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
крас
преди 7 години
КАК КАКВО?Не виждаш ли, че Германия се превърна в това за което Хитлев мечтаеше.ДОЙЧЕ ЮБЕР АЛЕС - се превърна в политика която ЕС водеше превръщайки в КОЛОНИЯ на швабите цяла Европа!Опита на американците чрез ТПТИ да наложат поведението си над Европа и ГЕРМАНИЯ се оказа НЕУСПЕШЕН!ФИНАНСОВИЯТ ЦЕНТЪР НА ЕВРОПА Е ФРАНКФУРТ , А НЕ ЛОНДОНСКОТО СИ!!Две мечки в една бърлога не могат да съществуват!ИЛИ ЛОНДОНСКОТО СИТИ , ИЛИ ФРАНКФУРТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА УПРАВЛЯВАНА ОТ ГЕРМАНИЯ БАНКА!Трета алтернатива няма!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Каква империя те мъчи бе пич , два века назад ли се движиш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 2
Варяг
преди 7 години
Никой досега не е направил задълбочен и обективен анализ какво ги мъчи англичаните и защо искат да напуснат ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 5
крас
преди 7 години
КАМЕРАН: "ще трябва да предоговорим търговско споразумение с ЕС"ИДЕ РЕЧ за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) което е планирано да влезне в сила през 2016 г. и е споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ.ТОВА СПОРАЗУМЕНИЕ ТОТАЛНО ЩЕ ОБЕЗЛИЧИ ДЪРЖАВИТЕ И ЩЕ НАЛОЖИ ВОЛЯТА НА СВЕТОВНИТЕ КОРПОРАЦИИ ПРИ ВЗЕМАНЕ НА ВАЖНИ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО РЕШЕНИЯ!Ще успее ли ИМПЕРИЯТА на Н.В. КРАЛИЦАТА да се противопостави на този НОВ СВЕТОВЕН РЕД, или ще се превърне в част от него?!При втората хипотеза АНГЛИЯ ще изчезне не само като държава , но и като ИМПЕРИЯ властваща в над 54 държави!При първата хипотеза АНГЛИЯ ще даде начален тласък на разпад не само на ЕВРОПА , но и на САЩ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 2
dr.5rov
преди 7 години
Много ми се иска англичаните да гласуват за излизане от ЕС, но не ми се вярва мастърите да позволят такъв резултат. За да се промени нещо в сегашния ЕС е нужно здраво разтърсване, нещо което да срине сегашното статукво. Дали от такова разтърсване ще произтекат полезни за нас промени не знам, но се надявам. Надявам се също така, че сегашното разногласие между страните ще ни научи поне малко да мислим самостоятелно, а не като викторианска булка, която се чуди и мае на кого да пристане (обслужва).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
julian12
преди 7 години
Аз от самото начало си мисля, че Нагличаните искат да се отделят и да си правя пак техните мизерии. Това Не-искане е само параван. Ще има малко сътресения и после че смучат пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 2
Варяг
преди 7 години
Все по често си мисля ,че 5 вековното турско робство наистина е сменилочипа на българина.Няма ги ония българи от времената на Кан Тервел,цар Симеон и Калоян.Гледам какви мижатурки сме и ме хваща страх за бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 7 години
Ам ний с гайдите? Ще гласуваме ли някога за нещо такова? То нас, кой ли ни пита......... Кото наредят от горе. Кат кажат с Русия - Включваме се с Русия. Кат кажат с Америка - включваме се с Америка. Ако решат с Турция с Турция.............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още