IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джейкъб Лю: Световната икономика може да пострада при Brexit

Виждам единствено негативни икономически ефекти, каза финансовият министър на САЩ

11:49 | 12.06.16 г. 3
<p>
	Джейкъб Лю, финансов министър на САЩ. <em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Джейкъб Лю, финансов министър на САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю предупреди, че световната икономика може да пострада, ако Великобритания напусне ЕС на 23 юни, когато ще се проведе референдумът по въпроса, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

„В най-добър интерес на Европа, Великобритания и световната икономика, както и за геополитическата стабилност, е Великобритания да остане в ЕС. Виждам единствено негативни икономически ефекти, ако гласуването приключи в обратната посока“, каза Лю. 

По този начин финансовият министър на САЩ се присъедини към редица други европейски лидери, заставащи зад премиера на Великобритания Дейвид Камерън и защитаващи оставането на страната в ЕС.

Лю потвърди и думите на президента Обама, че ако Великобритания напусне ЕС, ще трябва да изчака САЩ първо да договори търговско споразумение с ЕС, преди да се стигне до споразумение с Великобритания. 

Последните проучвания за настроенията сред британците сочат, че двата лагера са много близо. Проучване на вестник Observer показва, че 44% от гласоподавателите подкрепят оставане в ЕС, докато 42% - напускане на блока. 

В резултат волатилността около британския паунд стигна най-високото си ниво то 2009 насам, а валутата на страната поевтиня с най-сериозен темп от 4 месеца насам.

По отношение на американската икономика финансовият министър на САЩ остава оптимистично настроен,като каза, че страната все още се намира на „стабилен и устойчив път на растеж“. 

Още новини от бизнеса и икономиката четете в Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Ми ти не видиш ли и тука Бойчо за три дена десет статии пусна с предупреждения, как ше свърши света ,ако си иде англия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Jorkata
преди 7 години
Щом и отатък океана са се загрижили - скоро очаквам сценарий тип "Дизелгейт" и за албионците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
"Виждам единствено негативни икономически ефекти, каза финансовият министър на САЩ."Прав е министърът ...негативните ефекти от всякакъв вид ще са за САЩа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още