IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Еврозоната е изправена пред "слаба" средносрочна икономическа перспектива

Според фонда еврозоната става "все по-уязвима" към рискове на фона на нарастващите политически разделения и евроскептицизма

10:09 | 17.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че еврозоната е изправена пред "слаба" средносрочна икономическа перспектива и остава "все по-уязвима" към рискове на фона на нарастващите политически разделения и евроскептицизма, предаде DPA, цитирана от БТА.

Възстановяването на блока укрепна през последните две тримесечия благодарение на вътрешното търсене и по-ниските цени на петрола, но инфлацията се запазва минимална, отбелязва МВФ.

"Това силно циклично възстановяване не бива да води до самодоволство", съветва вашингтонската институция, като допълва, че зоната остава уязвима на рискове от стагнация. 

Фондът изтъква засилващите се политически рискове, включително бежанската криза и предстоящия референдум, който ще покаже дали Великобритания ще напусне Европейския съюз.

Вот за излизане от ЕС, или дори резултат в подкрепа на оставането с малка разлика, може да изостри това напрежение, допринасяйки за допълнителен евроскептицизъм и несигурност, предупреждава МВФ в годишния си доклад за икономиката на еврозоната, цитиран и от Франс прес.

Европейският валутен съюз е изправен пред високи дългови равнища, безработица и ниска производителност в някои икономики, както и дисбаланси в банките, припомня DPA.

"Страните членки трябва да спазват правилата, за да функционира паричният съюз", съветва международната организация, призовавайки за придържане към структурните реформи в кризисните държави, за да бъдат предотвратени икономически последици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още