IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси се надява на споразумение за гръцкия дълг до края на тази година

Притисната от огромен публичен дълг, равняващ се на 180% от БВП, Гърция отдавна настоява за жест от страна на кредиторите й

21:22 | 20.06.16 г.
<p>
	Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите въпроси. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите въпроси. Снимка: Архив Ройтерс

Европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси се надява да бъде постигнато споразумение за облекчаване на гръцкия дълг до края на 2016 година, предаде Франс прес.

На конференция в Берлин Московиси изрази надеждата си за постигане на общо съгласие, въз основа на което да се реши съществено преструктуриране на гръцкия дълг.

Атина трябва да получи в началото на тази седмица нови европейски заеми благодарение на приложението на необходимите реформи в рамките на новата тригодишна спасителна програма, одобрена през лятото на 2015 година.

Страната, притисната от огромен държавен дълг, равняващ се на 180% от брутния й вътрешен продукт (БВП), отдавна настоява за жест от страна на кредиторите й за намаляване на дълговата тежест. За такъв жест настоява и Международният валутен фонд (МВФ), който поставя това като твърдо условие, за да се присъедини към спасителната програма.

Германия обаче е особено неотстъпчива по въпроса и иска отлагането му до изтичането на сегашната програма през 2018 година.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още