IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Висши европейски чиновници на посещение в Атина

Гръцкото правителство започва и серия от разговори с политически лидери, посветени на промени в избирателния закон

17:21 | 20.06.16 г.
<p>
	Алексис Ципрас (вляво) и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в Брюксел. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Алексис Ципрас (вляво) и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в Брюксел. Снимка: ЕК

Натоварена ще бъде предстоящата седмица за правителството на Алексис Ципрас. Във вторник (21 юни) започва официалното посещение на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Атина, става ясно от програмата на Европейската комисия.

Предвидени са срещи с президента на Гърция Прокопис Павлопулос и с премиера Алексис Ципрас. Юнкер ще произнесе и реч на Годишната среща на Гръцката федерация на предприемачите (SEV).

Председателят на ЕК ще бъде съпроводен от комисаря по въпросите на миграцията в ЕС Димитрис Аврамопулос, който също ще участва в срещата на гръцкия бизнес.

В същото време комисарят по въпросите на еврото Валдис Домбровскис ще разговаря в Брюксел с бившия премиер на Гърция Андонис Самарас ("Неа демократиа"). 

Посещение в Атина планира и председателят на Европейския стабилизационен механизъм (ESM) Клаус Реглинг. Оглавяваната от него институция даде одобрение за изплащането на финансовия транш в размер на 7,5 млрд. евро за Гърция. Средствата се отпускат по подписаната през миналото лято спасителна програма за южната ни съседка.

Реглинг ще се срещне с гръцкия финансов министър Евклид Цакалотос, а след разговорите двамата ще дадат брифинг, посочва „Катимерини“.

Междувременно гръцкото правителство започва и серия от разговори с лидерите на политическите сили в страната. На тях ще бъде търсен консенсус за промени в избирателния закон в страната. Идеята на Сириза, лансирана досега от медиите, е да бъде премахнат т.нар. „бонус“ от 50 депутати за партията, спечелила изборите.

Друга промяна, която се дискутира, е президентът на страната да бъде избиран пряко, а не от парламента.

Разговорите започват още от вторник със срещата на Ципрас с лидера на коалиционния партньор ANEL (Независими гърци) Панос Каменос, пише Ana Mpa. В четвъртък политическият маратон продължава с дискусии с лидера на комунистическата партия ККЕ Димитрис Куцумбас, на ПАСОК Фофи Генимата и с лидера на основната опозиционна сила в гръцкия парламент – „Неа демократиа“,  Кириакос Мицотакис.

В петък разговорите приключват с Василис Левентис, който е начело на Съюза на центристите, и със Ставрос Теодоракис, лидер на „Потами“.

Премиерът няма да обсъжда идеите си за промени с националистическата партия „Златна зора“, която има свои представители в гръция парламент.

След като успя да прокара записаните в изискванията на кредиторите тежки реформи, правителството на южната ни съседка декларира, че започва да работи за промени, които ще подкрепят икономическия растеж в страната. Паралелно ще бъде направен и преглед на законодателството. Очакванията са, че предложения за промени в Конституцията и избирателния закон ще бъдат внесени в парламента на 24 юли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още