IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Гърция вижда заплаха в увеличаването на данъците

Регулаторът прогнозира икономиката да се свие с 0,3% през тази година и да се върне към растежа през 2017 г.

16:11 | 15.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Гръцката централна банка призова ръководеното от левицата правителство да осъществи спасителните реформи и приватизациите, договорени с кредиторите на страната, като предупреди, че акцентът върху увеличаването на данъците поражда най-голямата заплаха за икономиката, съобщава MarketWatch.

Най-големият риск за гръцката икономика през тази година е прекомерният акцент върху повишаването на данъците, поискано от международните кредитори от еврозоната и МВФ в замяна на по-нататъшно финансиране, предупреждава Централната банка в своя годишен паричен отчет.

„Всяко отлагане в прилагането на реформите и приватизациите, заложени в спасителната програма, ще забави икономическия растеж, увеличавайки несигурността, подкопавайки доверието и отслабвайки перспективите за окончателно излизане от кризата“, посочва още регулаторът.  

Сред другите икономически рискове за страната според банката са британският референдум за бъдещето на кралството в Европейския съюз и евентуалното влошаване на кризата с бежанците.

Регулаторът прогнозира икономиката да се свие с 0,3% през тази година. Очакванията му съвпадат с тези на Европейската комисия, чиято прогноза също е за спад на гръцката икономика в рамките на 0,3 на сто през 2016 година. През 2017 година обаче от ЕК, както и от МВФ, очакват страната да се върне към растеж и да отбележи увеличение на БВП от 2,7 на сто. Почти такава е прогнозата и на централната банка - за растеж от 2,5 на сто. 

През 2015 година Гърция записа минимално намаление на БВП от 0,2%. 

Няколко страни са успели да постигнат първичен бюджетен излишък от 3,5% от брутния вътрешен продукт, каквото се изисква от Гърция през 2018 г. Според Централната банка тази цел трябва да бъде ревизирана на 2%, за да позволи по-бързото връщане към устойчив растеж.

Ревизираните данни на статистическата служба Elstat през май показаха, че през първото тримесечие гръцката икономика се е свила с 0,5% спрямо същия период на 2015 година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още