IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво значи Brexit за британските туристи в Европа?

Британците може да загубят свободата си на лесно и евтино пътуване из континента

13:50 | 24.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Едно от най-големите предимства на британците от членството им в Европейския съюз са почивките в Европа, пише британският в. Independent, коментирайки какви могат да бъдат последствията за туризма на англичаните.

С наближаването на пика на летните отпуски много скоро милиони британци ще усетят незабавните ефекти от напускането на ЕС, основно чрез по-високите цени в чужбина. В дългосрочен план ще има и други много по-големи проблеми.

Ще струват ли почивките повече?

В много краткосрочен план сривът на паунда до рекордно ниски нива означава, че цената на всичко – от чаша кафе в Париж до нощувка в луксозен хотел на Малдивите ще нарасне.

Степента на покачване зависи от това колко ще падне стойността на британската валута. Властите вече прогнозираха паундът да загуби между 12 и 15% от стойността си.

В по-дългосрочен план ключовите валути са доларът и еврото. Валутната двойка евро/паунд е критично важна, защото по-голямата част от почивките на британците са в страни, разплащащи се в единната европейска валута – испанските брегове, италианските градове, гръцките острови...

В същото време цените в дестинации като САЩ, Дубай и Китай ще нараснат пропорционално със засилването на долара спрямо паунда. Двойката долар/паунд е определяща за още един фактор – цената на петрола е в долари. За това обезценяването на лирата ше тласне нагоре цената на петрола, дизела и самолетното гориво, както и разходите за авиолинии като British Airways and easyJet.

Ще трябва ли британците да плащат повече за почивките си през тази и следващата година?

Туристическата асоциация Abta позволява на туристическите компании да налагат допълнителни такси, когато цената на ваканционния пакет се покачи след датата на резервацията заради валутни изменения. Често с покачването на цените на петрола растат и разходите за полети и круизи.

Компанията трябва да поеме първите 2% от увеличението, но ако покачването на разходите надмине 10%, тогава туристите имат правото да отменят резервацията си. По-малко вероятно е британските туристи да плащат допълнителни такси, ако са заплатили предварително цялата цена на почивката си.

А тези, които са организирали пътуването си самостоятелно и предстои да платят за настаняване и превоз, скоро ще открият ефекта от обезценяването на националната валута.

Ще изчезнат ли евтините полети?

„Отвореното небе“ е един от най-големите плюсове от членството в ЕС. От 1994 г. всяка европейска авиокомпания може да лети свободно от точка А до точка Б на територията на Европа.

Тази свобода позволи на компании като easyJet и Ryanair да процъфтят и принуди компании като Air France и Lufthansa да намалят тарифите. Преди референдума привържениците на оставането в ЕС предупреждаваха, че промяната на отвореното небе ще бъде една от първите, ако Brexit се случи.

Но ако Великобритания успее да договори подобно споразумение като това на Норвегия в Европейската икономическа общност, това ще промени малко нещата - Norwegian, нискобюджетна норвежка компания, лети безпроблемно в Европа. По подобен начин British Airways и Virgin Atlantic имат лесен достъп до Америка заради споразумението между ЕС и Америка за "отворено небе".

Ако Великобритания не се присъедини към Европейската икономическа общност, всички пътища между Великобритания и ЕС трябва да се предоговорят на двустранна основа. Бюрократичното буксуване ще бъде огромно.

Как ще бъдат засегнатите правата на пътниците?

При излизане от ЕС всички права и компенсации за пътуващите автоматично ще отпаднат. Възможно е бъдещото британско правителство на създаде собствени правила за правата на пътниците.

Ще струва ли на британците по-скъпо да използват мобилните си телефони в чужбина?

Друга полза на европейците е договорената от мобилните компании роуминг тарифа. Наскоро тя беше отново намалена, а от следващия юни таксите ще изчезнат напълно в рамките на държави от ЕС. От това едва ли могат да се възползват държави, които не са членки.

А какво ще се случи с британците, които живеят в други европейски страни?

Незабавният ефект за тези, които зависят от спестявания или пенсии в британска валута, ще се появи в покачването в цената на живота. Тук всичко доста ще зависи от курса на местната валута спрямо паунда. В по-дългосрочен план автоматичното право да живееш и да работиш в страни от ЕС ще отпадне.

Ще имат ли нужда британците от визи, за да пътуват в Европа?

Една от точките в кампанията за оставането в ЕС беше, че ще се наложи гражданите на кралството да минават първо през испанското посолство, преди да пътуват до Бенидорм.

Великобритания е на второ място след Германия по брой туристи, които пътуват в други страни. На Острова дори има дефицит на туристи – тоест тези, които пътуват навън, са много повече от тези, които пристигат.

Но тезата, че правителствата на Испания, Гърция, Португалия и т.н. ще налагат стриктен контрол към британците на границите е силно преувеличена. Британците ще продължат да си показват паспортите, както досега като страна извън Шенгенското пространство.

Ще се облагодетелства ли британската туристическа индустрия?

Слабият паунд означава, че останалата част от света ще си купува повече лири в замяна на своите пари в евро, долари, йени или друга валута, превръщайки страната в много по-евтина дестинация за пътуване. За британците обаче туризмът ще стане по-скъпо струващо начинание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
:) Ще се сетите вие. Ако бъде договорено подобно на Норвегия. Абе то ще бъде, ама за да кандиса ЕС на такава договорка, вие ще трябва практически да сте извън ЕС само на хартия, точно като Норвегия. Норвежците ви обясниха още преди брексита, че задълженията са почти същите само нямаш право на глас, ама КОЙ ДА СЛУША?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още