IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 предупреждава за нестабилност на валутните пазари

МВФ иска плавен преход в отношенията между ЕС и Великобритания

17:54 | 24.06.16 г. 1
Г-7 предупреждава за нестабилност на валутните пазари

Министрите на финансите и управителите на централните банки на държавите от Г-7 предупредиха днес за възможни вредни последици за икономическата стабилност при прекомерни движения на валутните пазари след шока заради резултатите от референдума във Великобритания, предаде Франс прес. 

В телеконферентен разговор, организиран във връзка с вота за Brexit, те излязоха със съвместна декларация, в която уверяват, че централните банки са взели мерки да предотвратят пресъхване на ликвидностите, съобщава БТА.
Финансовите ръководители на Г-7 посочват, че ще продължат да следят внимателно движенията на пазарите и финансовата стабилност и ще съдействат по необходимия начин.

Те отбелязват, че британската икономика и финансовият й сектор остават издръжливи и че имат доверие в способността на британските власти да се справят с последиците от референдума.

Британският министър на финансите Джордж Озбърн съобщи в Twitter, че се е свързал с колегите си от най-големите световни икономики, за да обсъди пазарните ефекти от решението на британците страната им да напусне ЕС. Той допълва, че Г-7 е взела мерки за осигуряване на необходимата ликвидност на финансовите пазари. 

Припомняме, че централната банка на Швейцария вече се намеси на валутните пазари заради резкия скок на франка заради британския референдум. Японската централна банка остава в готовност за намеса заради засиления интерес към йената като валута убежище. 

Междувременно управляващият директор на Международният валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова Лондон и Брюксел да осигурят плавен преход към новите отношения заради опасенията от икономическото въздействие от Brexit, предава АП.

“Призоваваме властите във Великобритания и Европа да работят съвместно, за да се осигури плавен преход към новите икономически отношения между Великобритания и ЕС, включително чрез изясняване на процедурите и най-общите цели, които ще ръководят процеса”, посочва се в нейното изявление.

Лагард подкрепи решенията на Bank of England  и Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприемат действия, за да “намалят излишната финансова нестабилност” от резултата от референдума.

Директорът на МВФ посочи, че ще продължи да следи ситуацията. Тя увери, че фондът ще подкрепя членовете си колкото е необходимо.

Преди референдума МВФ прогнозира, че подкрепа за Brexit на референдума може да изпрати британската икономика в рецесия през 2017 г. и да отнеме почти 6 на сто от брутния вътрешен продукт до края на десетилетието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 7 години
Сега е момента да се купуват британски активи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още