IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей се очертава като водещ кандидат за лидер на британските консерватори

Тя спечели 330 гласа на първия кръг от изборите за нов председател на Консервативната партия - над двойно повече спрямо втория в надпреварата

08:08 | 06.07.16 г.
<p>
	Тереза Мей. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Сегашният вътрешен министър на Великобритания Тереза Мей се очертава като фаворит за нов лидер на Консервативната партия в страната, съобщава АП. Това означава, че Мей вероятно ще е следващият премиер на Острова.

В първия кръг от избора на нов председател на партията Мей е спечелила 330 гласа от депутатите на политическата сила. Бившият министър на отбраната Лиъм Фокс застана зад нея, след като стана ясно, че той печели най-малко гласове от петимата кандидати и беше елиминиран от надпреварата.

Британският министър на труда Стивън Краб пък реши да се оттегли от битката за лидерския пост на Консервативната партия, след като се класира на четвърто място преди Фокс, и също подкрепи фаворита Мей.

На второ място в първия кръг от гласуването е сегашният министър на енергетиката Андреа Лийдсъм. Разликата й с Мей обаче е огромна – над два пъти по-малко гласове. Трети е правосъдният министър Майкъл Гоув.

Гласуването ще продължи в четвъртък, когато депутатите от Консервативната партия ще избират от тримата оставащи кандидати. Следва още един кръг, в който ще бъде елиминиран още един от кандидатите, след което изборът на нов лидер ще бъде направен от цялата членска маса. Новият председател на партията и премиер на Великобритания ще бъде обявен на 9 септември. 

Тереза Мей по принцип подкрепяше членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС), но не беше ключова фигура в кампанията за оставане в блока и в голяма степен остана извън дебата, отбелязва агенцията.

Според консервативните депутати Мей може да преодолее разделението в страната след референдума, в който 52% от британците решиха, че искат Великобритания да напусне ЕС. Всеобщото схващане е, че опитният политик Мей ще осигури на Великобритания с стабилност и ще придвижи успешно бъдещите отношения с Брюксел. Някои депутати обаче смятат, че следващият министър-председател трябва да е някой, който подкрепя излизането на Великобритания от ЕС.

И тримата кандидати за лидер на консерваторите, които отиват на втори кръг, обещават да изпълнят волята на британците и да задействат процедурата за напускане на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още