fallback

Франция разкритикува плана на Великобритания да намали данъците си

Според френския финансов министър това ще бъде лош старт на преговорите за излизане на страната от ЕС

10:20 | 12.07.16 г. 4

Финансовият министър на Франция предупреди, че британският план за намаляване на корпоративните данъци може да се отрази негативно на преговорите на Великобритания с Европейския съюз, след като страната гласува да излезе от него, съобщава Financial Times.

Мишел Сапен заяви, че инициативата, която според представители и в Париж, и в Берлин е враждебна, може да засегне перспективите на Великобритания да запази „европейския паспорт“, който позволява на финансови групи да продават услугите си и да привличат средства на единния пазар на ЕС.

„Не съм убеден, че това е добро нещо за Великобритания“, каза френският министър по време на пресконференция в понеделник. „Това няма да промени нищо по отношение на паспорта например. Всъщност не е добър начин да се започнат преговори“.

Сапен разкритикува и „тона“ на Джордж Озбърн, британския финансов министър, който обеща да намали корпоративния данък с пет пункта до 15% в опит да направи Великобритания по-привлекателна за компаниите след референдума от миналия месец.

Неговите коментари повтарят думите на Волфганг Шойбле, германския финансов министър, който миналата седмица разкритикува британската фискална „надпревара към дъното“.

И Франция, и Германия се опасяват, че Великобритания ще се опита да се превърне в офшорна юрисдикция с ниски данъци, с локация в близост до ЕС, като реакция на вота за напускане на евросъюза.

Британските корпоративни данъци вече са по-ниски от тези в двете страни. И докато социалистическото правителство на Франция обеща да намали корпоративната данъчна ставка от 33% до 28%, Германия прилага данъчна ставка от 30%. Средното ниво за ЕС бе 23%.

Ударът на Сапен срещу Озбърн подчертава враждебната позиция на Париж срещу Великобритания след референдума за членство в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:53 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още