IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей с амбиции да гради "икономика за всички"

Британският премиер оглави специална правителствена комисия, която ще изработи стратегия за повишаване на производителността и подкрепа на иновациите

21:21 | 02.08.16 г.
<p>
	Тереза Мей изнася реч преди заседанието на новата правителствена комисия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тереза Мей изнася реч преди заседанието на новата правителствена комисия. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Великобритания Тереза Мей оглави специална нова правителствена комисия, фокусирана върху изграждането на “икономика за всички”, съобщава ВВС.

Комисията, в която влизат повечето от членовете на правителството на Мей, ще подготви “силна стратегия за индустрията, която да насърчава иновациите и която да доведе до повишаване на производителността и създаване на възможности за развитие на младите хора”, обясни британският министър-председател.

Според нея за да се възползва страната от възможностите, които Brexit предоставя, цялата икономика трябва да бъде готова за това.

В комисията влизат финансовия министър Филип Хамънд, министърът на бизнеса и енергетиката Грег Кларк, министърът на международната търговия Лиъм Фокс и министърът на труда и пенсиите Деймиън Грийн.

В комисията няма да участват външният министър Борис Джонсън, министърът за Brexit Дейвид Дейвис, министрите, отговарящи за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, и вътрешният министър.

Новосъздадената икономическа и промишлена комисия ще работи за решаване на проблемите с растежа на производителността в дългосрочен план и насърчаването на иновациите с фокус върху индустрията и технологиите.

В изказване преди първото заседание на комисията на Даунинг стрийт Тереза Мей коментира, че иска нейното правителство да "изгради една икономика, която работи за всички, не само за малцина привилегировани” – залог, който тя направи в първата си реч като министър-председател.

Мей допълни, че “Великобритания се нуждае от промишлена стратегия, която да се фокусира върху подобряване на производителността, която да награждава трудолюбивите хора с по-високи заплати и да създава повече възможности за младите хора, така че, независимо от техния произход, те да стигнат дотам, докъдето им позволяват талантите им”.

“Нуждаем се също така от план за насърчаване на растежа навсякъде в страната – от селските райони до най-големите градове”, допълни тя.

Първото заседание на комисията се проведе след като правителството на Тереза Мей изненадващо отложи плановете си за изграждане на първата нова ядрена централа в страната през последните 20 години.

Договорът за строителството на Hinkley Point трябваше да бъде подписан в петък. По-голямата част от финансирането за проекта – общо 18 млрд. паунда, се поема от френската компания EDF, а около една трета от финансирането се осигурява от Китай.

Според медийни публикации Тереза Мей има опасения точно за китайското участие в проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още