IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на LafargeHolcim оправдава очакванията

Най-големият производител на цимент в света запазва целите си за 2016 г.

09:41 | 05.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

LafargeHolcim Ltd. обяви печалба за второто тримесечие, която оправдава очакванията на фона на растежа в Индия и по-доброто ценообразуване, посочва Bloomberg.

Най-големият производител на цимент в света, който е под натиск да постигне целите си година след сливането, отчита ръст на изгладената оперативна печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизация от 2,6% до 1,71 млрд. швейцарски франка (1,76 млрд. долара). Резултатът е в унисон със средните 1,65 млрд. франка, прогнозирани от анкетираните от агенцията анализатори.

Базираната в Швейцария компания запазва целите за 2016 г., които включват поне висок едноцифрен растеж на изгладената оперативна печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизация.

Дружеството понижава обаче прогнозата си за ръст на търсенето до диапазона от 1% до 3% в сравнение с предходните 2-4%. Компанията удължи и срока за продажба активи за 5 млрд. франка до края на 2017 г.

Само малко повече от година, след като производителят на цимент, създаден от обединението на френската Lafarge с швейцарската Holcim, започна търговска дейност, главният изпълнителен директор Ерик Олсен все още се опитва да постигне рентабилността, която беше подчертана като ключов фактор при сливането.

Напускането или освобождаването на висококвалифицирани директори допълнително ерозира инвеститорското доверие в момент, в който конкурентите, измежду които HeidelbergCement AG, се възползват от подобреното търсене в Северна Америка и Европа.

Олсен възнамеряваше да продаде активи за 3,5 млрд. франка през тази година, за да намали задълженията – цел, за която компанията съобщава, че е постигната.

През миналата седмица компанията обяви постигнати споразумения за продажбата на непублични и публични активи в Китай, Шри Ланка и Виетнам.

Акциите на LafargeHolcim поевтиняват с 36%, откакто започнаха да се търгуват на швейцарската фондова борса на 14 юли 2015 г. Пазарната капитализация се равнява на 28 млрд. франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още