IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските лихви забавят ръста на кредита на Erste

Най-голямата австрийска банка печели 567 млн. евро през второто тримесечие

12:47 | 05.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Ръстът на кредита при Erste Group Bank AG се забавя през второто тримесечие, като за най-голямата австрийска банка става по-трудно да го компенсира заради рекордно ниските лихви, отбелязва Bloomberg.

Кредитният портфейл на Erste се покачва с 667 млн. евро за трите месеца до юни спрямо 843 млн. евро през първото тримесечие. С това прирастът през първото полугодие възлиза на 1,2 на сто.

Нетната печалба се удвоява до 567 млн. евро на годишна база, показаха предварителните резултати, разгласени на 14 юли.

Въпреки че ключовите пазари за Erste не растат с бързо темпо, „търсенето на кредити у дома не е изцяло достатъчно, за да поддържа лихвените приходи стабилни“, коментира главният изпълнителен директор Андреас Трейхл.

Според един от най-дълго управляващите изпълнителни директори начело на банка в Европа Erste се нуждае от около 5% ръст на кредита през 2016 г., за да запази приходите от лихви.

Erste, която е зад UniCredit в доминацията в Източна Европа, също така се опитва да стимулира ръста на приходите от такси, като предлага на клиентите да прехвърлят парите от депозитите си във взаимни фондове.

През второто тримесечие нетният лихвен доход е надолу до 1,1 млрд. евро спрямо 1,11 млрд. евро преди година.

Базовият собствен капитал от първи ред (Common Equity Tier 1 - CET 1) се повишава до 12,7%.

„В някои страни ръстът на кредита е от 9%, като е най-силен в Чехия и Словакия“, заяви Трейхл в интервю за Bloomberg Television. „Това е основната причина за задържането на нетния лихвен доход, като компенсирахме загубата от инвестиционния портфейл“, където банката изгуби 25,8 млн. евро.

От началото на годината акциите на Erste поевтиняват с 21% при 9,9 млрд. евро пазарна капитализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още