IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank Austria получи финансова инжекция за 1 млрд. евро от UniCredit

Акционерите на австрийското поделение на италианската банка одобриха прехвърлянето на бизнеса в ЦИЕ в Милано

10:26 | 08.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Централата на UniCredit в Милано. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Централата на UniCredit в Милано. Снимка: архив, Ройтерс

UniCredit Bank Austria AG получи финансова инжекция в размер на 1 млрд. евро (1,11 млрд. долара) от своята майка – италианската банка UniCredit, за да подсили капитала си, докато поделението й, отговарящо за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), преминава в UniCredit, предава Ройтерс.

В съобщението, разпространено в събота, от UniCredit Bank Austria потвърждават медийни публикации, според които акционерите са одобрили прехвърлянето на управлявания от австрийското поделение бизнес на UniCredit в ЦИЕ към централата в Милано.

„Приключването на отделянето на бизнеса на UniCredit Bank Austria в ЦИЕ и трансферът му към UniCredit са обект на съответните регулаторни одобрения, като ефектът ще е валиден от 1 октомври 2016 г.“, пише в становището.

UniCredit посочва, че иска формално да премести бизнеса в ЦИЕ, в момента управляван от Bank Austria, към централата в Милано през тази година, но приблизително 500-те служители, отговарящи за региона и намиращи се във Виена, ще запазят работните си места.

Намерението за тази операция е част от стратегическия плана на групата, който включва трансфера на бизнеса в ЦИЕ към Италия. Целта е опростяване на структурата и оптимизация.

През юли запознати твърдяха, че промяната ще повлияе на капиталовата позиция на Bank Austria, тъй като европейските регулаторни органи могат да наложат по-строги капиталови изисквания върху Bank Austria като условие за получаването на одобрение за прехвърляне на бизнеса в ЦИЕ в Милано.

Миналата седмица Bank Austria отрече слуховете, че регулаторите искат такова нещо от нея, въпреки че UniCredit предостави финансова инжекция на Bank Austria.

„Процесът по реорганизация върви по план и ще позволи на Bank Austria напълно да се фокусира върху развитието на бизнеса в Австрия, разчитайки на подсилена капиталова структура, благодарение на финансовата помощ в размер на 1 млрд. евро, направена от страна на UniCredit SpA на 4 август 2016 г.“, пише още в съобщението.

Всяка капиталова инжекция е чувствителна тема за UniCredit, след като миналата седмица две лица, запознати със случващото се, посочиха, че банката търси начини да запълни своя собствен капиталов недостиг, оценяван на 7-8 млрд. евро, чрез увеличение на капитала и продажби на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още