IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира нови регулации за предотвратяване на клирингова криза

Обмисля се създаването на оздравителни органи със стандартен пакет правомощия, които ще са с предимство над националните закони

20:54 | 05.10.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Европейският съюз планира да предостави на властите широки правомощия, за да не позволят на клирингови къщи за деривати да изпадат в несъстоятелност, предизвиквайки хаос в цялата финансова система.

Проектозакон на ЕС, видян от Bloomberg, очертава правила за спасяването или оздравяването на клирингови къщи, които ще важат за компании като базираната в Лондон LCH. Предложенията покриват въпроси от създаването на оздравителни органи до правомощия, които те биха имали, когато ликвидират дадена компания, включително отписване на акции, дълг и обезпечение.

След като принуди по-голямата част от клиринга да преминава през централни контрагенти, за да се управлява рискът във финансовата система, ЕС ще отправи предложения за възстановяване и оздравяване до края на годината. Клирингът излезе на фокус, след като се превърна в пионка в битката на финансовата индустрия в Лондон след Brexit.

Ако ще разчитаме повече на централните контрагенти, ще трябва да имаме ясна система за оздравяването им, в случай че нещата се объркат“, каза финансовият еврокомисар Валдис Домбровскис миналия месец.

Правителствата в цял свят се стреснаха от вредите, нанесени от търговията с деривати, която се срина по време на финансовата криза. Оттогава насам те предприемат стъпки да гарантират, че търговията в контрактите се отчита и одобрява на централно ниво. Клиринговите къщи стоят от двете страни на залога с деривати и държат обезпечения, познати като маржини, от двете страни в случай на несъстоятелност на един от клиентите.

Много трансакции преди бяха извършвани директно между трейдърите, без трета страна да изисква обезпечение. Търговията на суапове, когато до голяма степен не бе регулирана, засили кризата през 2008 г., като се наложи American International Group да бъде спасявана със 128 млрд. долара.

Говорител на Европейската комисия е отказала коментар по документа.

Проектозаконът на ЕС призовава да бъдат създадени оздравителни органи със стандартен пакет правомощия, които ще са с предимство над националните закони. Новите органи, които може да са част от централната банка, министерство, надзорен или друг обществен орган, ще изготвят планове за оздравяване и ще оперират отделно от надзорните власти, подобно на рамката, създадена за банките на блока.

Към момента клиринговите къщи се под надзора на националните власти, не на Европейската централна банка, която контролира банките на валутния съюз. „Има много логика зад аргумента оздравяването също да бъде на ниво ЕС“, каза Елке Кьонинг, ръководител на Единния съвет за преструктуриране на банките в еврозоната.

Когато властите решат, че дадена платформа не може да се коригира, предложението им дава правото да продадат цялата платформа или някои от критичните ѝ функции на жизнеспособен конкурент. Властите ще могат и да създадат държавна „мостова“ компания, която да поеме функциите, или пък да наложат загубите и да разпределят позициите върху клиринг членове на къщата, се посочва още в предложението. Как ще бъдат използвани инструментите, ще бъде очертано в оздравителен план.

Властите ще могат да рекапитализират клиринговата къща, като свиване на диапазона на маржините, определени в планове за възстановяване или оздравяване, и да отписват капитал и да конвертират дългови ценни книжа. Те ще могат и да дават на търгове позициите на изпадналите в несъстоятелност, да прекратяват някои или всички контракти и да имат достъп до средствата за несъстоятелност. Съответната централна банка ще може да улеснява оздравяването, като предостави временна ликвидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Здравей ing5rov,Написано накратко, същината на сегашната сгрешена парична система е липса на успешно противодействие срещу лошо влияние от нямане на пълна икономическа стойност на ползвани незлатни пари. (При ползване на златни пари не се прилага такова противодействие.)За пример ще посоча, че сегашния държавен дълг е взет за да се компенсира липса на представеното противодействие, т. е. ако не се допускаше представяната държавна грешка, то държавите (включително САЩ) нямаше да имат сегашен дълг.Факт е, че първото внедряване на парична система с незлатни пари е през 1716 г., а последната държава внедри тази система през 2000 г., т. е. бяха необходими 285 г. за прилагане на сегашния непълноценен модел парична система с незлатни пари.Сега мнозина са свикнали с прилаганата 300 години държавна грешка и някои са я приели за вечна даденост и са изненадани, че е разкрита необходимост за подобрение на прилагана парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Някакъв пример , защото сме все в блатото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Здравей ing5rov,Аз не представям теория, а резултати от изследване.Наличието на сгрешена парична система е констатация. Общественото осъзнаване на този факт ще е начало на края на сега налична държавна грешка.Все още нито правителството, нито някой друг официален държавен орган се съобразява с истина, че живеем при условия на зловредна за всеки държавна грешка. (Ако не вярвате, моля попитайте правителството дали зачита наличие на тази своя грешка.)При обществено осъзнаване за наличието на тази държавна грешка за компетентните органи е възможно да прекратят нейното наличие, защото е разкрито и е публично известно как следва да се подобри сегашна парична система.При достатъчно време, прекратяването на наличната държавна грешка ще се осъществи, защото това е обществено полезно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
По нататък няма ли да я развиеш тая твоя теория...дотук безброй пъти само повтаряш , че е сгрешена системата. Това го виждат и кьоравите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Статията е факт, че сега Европейският съюз (ЕС) не зачита лоши последици при прилагане на сгрешена европейска парична система.Ако не се допускаше фатална грешка (наличие на европейска сгрешена парична система) европейските държави нямаше да имат сегашни дългове.При запазване на сгрешена европейска парична система в ЕС постоянно се развива потенциал за катастрофална криза. Това подсигурява болезнени злини и се развива процес за провал на ЕС.Някои разчитат Европейската централна банка (ЕЦБ) да спаси ЕС от актуални злини. Това е невъзможно, защото водещата причина за сегашни трудности не е в обхвата на компетентността на ЕЦБ. Сега ЕЦБ е със съдба на жертва и подсигурен банкрут.За спасение на ЕС е необходима подобрена европейска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още