IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейвид Дейвис предупреди партньорите от ЕС да не отслабват Ситито целенасочено

Британският министър за Brexit заяви, че това няма да бъде от интерес и за двете страни

18:14 | 20.10.16 г. 3
<p>
	Дейвид Дейвис. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Дейвид Дейвис. Снимка: архив Ройтерс

Британският министър за Brexit Дейвид Дейвис предупреди партньорите на страната да не използват излизането й от Европейския съюз (ЕС), за да отслабят лондонското Сити. Той допълва, че това ще доведе до обратната реакция и ще дестабилизира крехките европейски пазари, съобщава Financial Times.

Финансовият министър Филип Хамънд отправи подобни предупреждения в четвъртък, заявявайки, че ако Ситито пострада от Brexit, това може да се разпространи и към Европа и дори САЩ.

В изказване пред Камарата на общините Дейвис заяви, че Великобритания иска да гарантира „плавно и подредено излизане от ЕС. Той добави, че  "няма да бъде в интерес на нито една от двете страни – Великобритания или ЕС, да има прекъсвания“.

Той добави още: „Централен въпрос за нас трябва да е запазването на стабилността на Ситито, но и на европейските финансови пазари. Европейските финансови пазари са изключително крехки през последните няколко години“.

Хамънд каза миналата седмица пред финансовата комисия в Камарата, че регулаторите в САЩ, Великобритания и ЕС работят, за да не позволят на Brexit да изложи пазарите на  „системен риск“.

Финансовият министър добави, че „всички партии ще трябва да се уверят, че направеното подкрепя и заздравява финансовата стабилност“.

Министрите искат да наложат преходен период след очакваното официално излизане на Великобритания от ЕС през 2019 г., удължавайки съществуващите търговски споразумения за няколко години, докато не бъде договорено финално споразумение за свободна търговия.

Аргументът, че Лондон е финансовият център на Европа ще бъде оспорен от някои европейски столици, които искат да създадат конкурентни центрове. Сред тях са Амстердам, Франкфурт и Париж.

Ключовата битка ще бъде върху жизненоважните функции на Ситито за клиринг в еврозоната. Дейвис каза на депутатите, че запазването на ролята на Ситито е една от основните цели на британското правителство в преговорите.

Високопоставени европейски представители, включително от френското правителство, предупреждават, че Европа ще изгуби ролята си на хъб за дейности с клиринг в еврозоната. Дейвис каза, че запазването на работата с клиринг ще формира ключова част от разговорите около излизането с Брюксел.

Макар че много финансови компании се надяват да запазят сегашните си права за работа в ЕС, британските министри и представителите на Брюксел са съгласни, че това ще бъде невъзможно, ако, както се очаква, Великобритания напусне единния пазар.

Тази седмица Хамънд се опита да остави отворена възможността за продължаващо членство на единния пазар и за запазване на възможностите на финансовия сектор да работи в ЕС. След като Дейвис заговори за т.нар. еквивалентност (поредица от конкретни споразумения на ЕС с трети страни, в случая на мястото на сегашната интеграция в общия пазар – б. ред.) обаче, стана ясно, че дебатът по въпроса вече е продължил напред.

При режим на еквивалентност Великобритания ще иска достъп до европейските пазари сектор по сектор, показвайки, че има подобен регулаторен режим, както в останалите 27 страни членки на съюза.

Междувременно Дейвис каза още, че правителството няма да търси ограничаване на „свободното движение на мозъци“, настоявайки, че Великобритания няма да ограничава висококвалифицираната имиграция.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Много добра новина - за износителите на бахур. Сега във великобритания а скоро и само в британия (- шотландия и сев.ирл.) ще се повиши значително търсенето на бахур. Понеже енгилизите ще ядът бахура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
буахахаха ес партньорите ли гласуваха брексита?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Пълен *** :) Сега ще види как спихва балона на английската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още