IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер призова Тръмп да изясни позициите си по търговията, климата и НАТО

Председателят на ЕК не очаква търговското споразумение между САЩ и ЕС, което в момента се договаря, да бъде финализирано тази година

15:17 | 10.11.16 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер  призова в четвъртък Доналд Тръмп да внесе повече яснота по въпроси като глобалната търговия, климатичната политика и бъдещите отношения със съюзниците от НАТО след победата му на президентските избори в САЩ, съобщава Ройтерс.

По време на предизборната си кампания Тръмп отправяше силни критики към свободната търговия, НАТО и политики, създадени да спрат глобалното затопляне, изнервяйки съюзниците на Вашингтон и търговските партньори.

„Бихме искали да знаем как ще продължат нещата напред по отношение на глобалната търговска политика“, каза Юнкер на бизнес събитие в Берлин.

„Бихме искали да знаем какви са намеренията му по отношение на НАТО. Трябва да знаем какви климатични политики възнамерява да преследва. Това трябва да стане ясно през следващите няколко месеца“.

Юнкер заяви, че не очаква търговското споразумение между САЩ и Европейския съюз, което в момента се договаря, да бъде финализирано тази година, както бе планирано.

Не виждам търговското споразумение със САЩ като нещо, което ще се случи през следващите две години“, допълни той.

От германската столица Юнкер каза още, че Пактът за стабилност и растеж на ЕС, който определя правилата за намаляване на публичния дълг и бюджетния дефицит, трябва да бъде гъвкав.

„Гъвкавостта не означава да се откажем от стабилността, а интелигентно да прилагаме общата ни система от правила“, обясни той.

Юнкер допълни, че разбира позицията на Италия, след като в сряда ЕК прогнозира, че Рим ще наруши правилата на ЕС върху бюджетния дефицит и намаляването на публичния дълг тази и следващата година.

От Рим казват, че по-високият структурен дефицит се дължи на извънредните разходи по миграцията и възстановяването след земетресенията в страната.

Юнкер заяви в сряда, че комисията трябва да разглежда всяка страна според проблемите ѝ и че в тази ситуация мястото на ЕС е „на страната на Италия, а не срещу нея“.

От Берлин Юнкер призова да се сдържат критиките срещу паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) и обвини германските политици – много от които често атакуват с изказванията си ултрахлабавата парична политика на банката, че налагат двойни стандарти.

Според Юнкер самият бивш финансов министър на Германия Тео Вайгел е казал на останалите страни от ЕС през 90-те да не критикуват банката.

„Сега Европейската централна банка не прави точно това, което много германци искат и сега критиките към ЕЦБ са позволени“, каза Юнкер. „Подкрепям обсъждането на паричната политика по аргументиран начин, но това не може да се случи в зависимост от това кой как се чувства. Диалогът трябва да бъде последователен“.

По отношение на възхода на евроскептицизма в ЕС, който излезе наяве най-вече при вота на Великобритания за излизане от ЕС, Юнкер заяви, че в миналото Европейската комисия „е навирала носа си“ в твърде много детайли от живота на хората.

„В момента има проект на директива на ЕС, който аз спрях, за височината на токчетата на жените фризьори в Европа“, каза Юнкер. „Спрях това и сега срещу мен са европейските профсъюзи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Това е келяв превод на статия или почва да се наблюдава процес на поникване на т0пки по върховете на ЕС, спрямо САЩ? Че до сега хвърчаха само федерки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Бавят се още от "блумбъргово "..."шокирани" са и те !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
в близко време ше проидобият нов ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Рефлекси от миналото , станало е навик...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
кео пак триете ве ... :)) и без тва скоро ше треа да сменяте плочата ... деебба и свободата на словото деебба ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
"Юнкер заяви, че в миналото Европейската комисия е навирала носа си в твърде много детайли от живота на хората. " А това минало още не е минало . Няма лек !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Врема е за нафталина , деди...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още