fallback

Украйна поиска от ЕС да не допуска нови газопроводи, заобикалящи страната

"Северен поток" 2 и "Турски поток" са политически мотивирани и целят дестабилизация на региона, твърдят украински депутати

13:45 | 15.11.16 г. 21

Парламентът на Украйна гласува резолюция, в която отправя искане към европейските институции – Европейския парламент (ЕП) и Европейската комисия (ЕК), и към държавите от Европейския съюз (ЕС) да не допускат изграждането на нови газопроводи, които да заобиколят страната.

Искането беше подкрепено с гласовете на 264-ма депутати, пише РИА Новости.

Русия отдавна иска да заобиколи Украйна при транзита на газ за Европа. Мотивите, които изтъкват от „Газпром“, са свързани с надеждността на газопреносната мрежа на страната. Според руската газова компания мрежата е много остаряла и крие рискове от аварии, което може да остави клиентите ѝ без газ.

Затова и „Газпром“ планира изграждането на два нови газопровода – по дъното на Балтийско море (разширението на „Северен поток“) и по дъното на Черно море („Турски поток“). Целта е чрез тях да осигури доставките за Европа след 2019 година, когато изтичат договорите за транзит с Украйна.

Киев получава около 2 млрд. долара годишно от транзита на руския газ за Европа. В момента голяма част от потока на синьо гориво от Русия към европейските държави минава именно през Украйна. След 2020 г. обаче през страната може да минават между 10 и 15 млрд. куб. метра. По данни на украинската страна през 2015 г. през Украйна за Европа и Молдова са минали 67 млрд. куб. метра природен газ.

От Върховната Рада (украинският парламент - б.ред.) посочват в своята резолюция, че новите газопроводи, които заобикалят страната, са заплаха за енергийната сигурност на Централна и Източна Европа. Те са политически мотивирани и целта им е да отслабят икономиката на Украйна и да дестабилизират региона, посочва се в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още