IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EFTA обмисля покана за Великобритания след Brexit

Обединеното кралство е един от важните партньори за организацията и ще бъде търсен начин отношенията да се запазят

21:11 | 21.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Страните от Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA) обмислят покана за присъединяване към Великобритания, след като страната напусне ЕС. Това коментира президентът на Швейцария Йохан Шнайдер-Аман, цитиран от Ройтерс.

"Коментирах пред своите колеги, че ако Великобритания обмисля присъединяване към EFTA, Швейцария ще бъде отворена за дискусии", каза още той след срещата на организацията.

По време на заседанието държавите, членуващи в асоциацията (Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн), са били обсъдени отношенията с Великобритания след напускането на ЕС. Кралството е важен търговски партньор на EFTA и стремежът ще да бъдат запазени търговските и икономическите отношения между страните, става ясно от съобщение на организацията.

Нужно е да бъде постигната стабилност и предвидимост в отношенията при новите обстоятелства около статута на Великобритания, са заявили още страните по време на срещата им в Женева.

Членовете на EFTA са дискутирали още и сключването на две търговски споразумения - с Индия и Индонезия през 2017 година, както и напредъка по преговорите за подобни споразумения с Малайзия и Виетнам и започналите разговори с Еквадор.

EFTA е започнала разговори и със страните в Меркосур, което отваря вратите за сключване на споразумение за свободна търговия през следващите месеци.

Извън ЕС организацията е сключила 27 споразумения за свободна търговия с 38 държави и територии. Малко над 12% от износа на четирите държави в организацията са насочени именно към тези държави. От тях пък идва 7,5% от вноса към EFTA.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
тоя път вече го налапахаи хич да не излязат от съюза, вече им е наполовина отзад мазни лицемерни арогантни педалки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
be_google
преди 7 години
Хитрите и устати британски лордове не стават и за *** за зеле щом се извозиха да позволят брексит!!! ЕС ако не им бие шута ще има домино ефект. Твръд брексит, Твръд отговор на сепаратистите-либерасти! Мисля, че това са манипулации и кризисен ПиаР , за да започнат и жълтите медии в ЕС да копипействат колко видите ли някой иска да си има съюзче с Битания- ми те и сега го имат този бизнес със Норвегия, Швейцария и жще няколко. Въпросът е в еврото. Там е заровено кучето- Полша, Румъния Чехия, Турция, Нарвегия, Швейцария играят срещу еврото и са манипулират валутата както искат срещу еврото. Ние сме в борд и нямаме никаква кирия от него. но тия хитреци от ЕС и Цефта които грабят Евро-пазара направо са за.... малоумието доведе до това, че Полша се самоправъзгласи за световен икономически тигър.....абсурдно е да се расте черз обезценка и това си е често 1000% окрадване на другите страни включително и БГ щото сме вързани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още