IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей отново не е поканена на работна среща на лидерите на ЕС за Brexit

Великобритания няма да се съгласи на договорки, в които не е участвала, предупреди преди време британският премиер

13:12 | 12.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) ще бъде една от темите, които ще бъдат обсъдени от лидерите на общността по време на заседанието им в края на седмицата в Брюксел. В програмата е предвидена и работна вечеря, на която ще бъде обсъден Brexit, но в отсъствието на британския премиер Тереза Мей, става ясно от сайта на Съвета.

Това не е първата среща на такова ниво, на която Великобритания не е поканена за участие. През есента 27-те лидери на ЕС на няколко пъти дискутираха последиците от Brexit без британския им колега.

Тереза Мей вече предупреди, че страната й трудно ще приеме договорки, в които не е участвала.

В момента Великобритания се подготвя за подаване на нотификация за напускане на общността. Заявките са, че това ще стане през пролетта на 2017 г., но дата досега не е уточнявана. Британският парламент даде зелена светлина на правителството да подготви активирането на чл. 50 от Договора за ЕС.

Междувременно стана ясно, че Гибралтар също ще търси специални условия при Brexit, съобщава Politico. Още щом стана ясно, че британците са подкрепили излизането си от ЕС, Шотландия пък дори поиска автономия от Кралството, за да може да остане в Общността.

Сега и Гибралтар се обяви за специални отношения с ЕС за запазване на преимуществата от членството в ЕС – свободното движение на хора и капитали, достъп до единния пазар и т.н., дори и ако Великобритания успее да договори и да запази споразуменията си в тези области.

В същото време обаче, ако запазването на преимуществата от еврочленството минава през изгубване на суверенитета и присъединяване към Испания, Гибралтар ще остане извън ЕС заедно с Великобритания, категорични са местните власти. В този смисъл не се водят дискусии дали Гибралтар да остане в състава на Великобритания, или не, както например е в Шотландия.

Почти четири пети от жителите на Гибралтар гласуваха за оставане в ЕС на 23 юни 2016 г.

Темата за Brexit можете да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още