IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж се хвърля в битката за 20 хил. банкери от лондонското Сити

Подобно на Франкфурт, френската столица иска да се възползва от възможностите при Brexit

12:19 | 03.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Париж може да примами около 20 хил. служители от британската финансова индустрия заради масовото изселване, което потенциално може да стартира до седмици, след като Обединеното кралство започне процедурата по излизане от Европейския съюз, съобщава Bloomberg, цитирайки френската лобистка група Europlace.

Париж смята да представи възможностите си на изпълнителните директори от Лондон в серия от срещи през февруари, състезавайки се за талантливите служители с конкурентни градове като Франкфурт. Маркетинг материалите на Europlace показват, че тя ще наблегне върху факта, че Париж е работно място за над 180 хил. финансисти, дом е на най-големия пазар на облигации в региона и на втората по големина група от мениджъри на активи.

Надпреварата все повече набира сили, докато британският министър-председател Тереза Мей планира да задейства преговорите до края на март. Глобалните банкови директори предупредиха Мей, че скоро ще започнат да местят дейността и служителите си от Великобритания на други места в ЕС, ако тя не защити лесния им достъп до единния пазар.

„Усещаме, че ще бъдат взимани решения през първата половина на новата година“, казва управляващият директор на Europlace Арно де Бресон в интервю в Лондон. „Виждаме, че институциите ускоряват процеса си на мислене“.

Банкерите казват, че искат да установят нови или разширени офиси в ЕС, преди Великобритания да излезе, което за момента се очаква да бъде по някое време през 2019 г. Мей твърди, че иска да постигне възможно най-добрата сделка за банките, но засега не е представила детайли какво ще цели и отказва да одобри изцяло преходната фаза, която индустрията иска за по-плавно излизане.

HSBC заяви още преди референдума от миналата година, че планира да премести около 1000 служители от Лондон в Париж, ако гласоподавателите подкрепят Brexit. Citigroup пък обмисля преместването на част от базираните в Лондон трейдъри на акции и деривати по лихвени проценти във Франкфурт. Лобистката група TheCityUK предупреждава, че почти 70 хил. работни места може да напуснат Лондон.

Europlace ще лобира, че Париж е в по-добра позиция от други конкуренти за короната на Лондон. Групата хвали града като топ център в континентална Европа за търговия с лихвени суапове с обмен на деривати за около 141 млрд. долара всеки ден. За сравнение, във Великобритания търговията е в размер на 1,18 трлн. долара.

Париж се рекламира и като град, в който могат да бъдат намерени хора с необходимите умения, за разлика от Франкфурт, където работят под 100 хил. души във финансовия сектор, или Дъблин със само 30 хил. души. Друг актив, представян в подкрепа на Париж, е, че френските корпорации обикновено са базирани в Париж, докато германските са разпръснати из страната.

Макар че е дом на някои от най-големите европейски банки, включително Societe Generale и BNP Paribas, Франция изостава зад Великобритания и Германия като международен банков хъб.

Страната се възприема като враждебна към финансовите компании и заема едва 29-то място в индекса Global Financial Centres Index. Дори фондовият ѝ пазар – Euronext, е под заплаха от планираното придобиване на London Stock Exchange от Deutsche Boerse, което ще създаде доминиращ пазарен оператор в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Danten
преди 7 години
Статията е в стил предизборна кампания на Х.Клинтън. Различието между английското и континенталното законадателства е фундаментално. Най-подходяща в случая е българската поговорка "Гладна кокошка просо сънува".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
fras
преди 7 години
Да, бе!Засилили са се към Париж.С данък за богатите 75 % и данък за финансовите транзакции целия финансов свят ще се юрне към Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още