IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиката на Доналд Тръмп ще е един от основните фактори за ЕС през 2017 г.

Кризите не подкопават основите на европейската идея и ЕС ще оцелее

15:17 | 07.01.17 г. 14
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Политиката на Доналд Тръмп ще бъде един от основните фактори, които ще оформят Европейския съюз (ЕС) през настоящата година. Това коментира проф. Дан Келемен от Университета в Ню Джърси в предаването Събота 150 на БНР.

Според него левите партии и движения в момента са изключително слаби, въпреки отделни явления като СИРИЗА в Гърция или движението на бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис. Това отваря огромно пространство за крайно десните движения, които набират сила в Европа.

Въпреки това обаче Келемен очаква ЕС да оцелее. "Едно от нещата, които трябва да имаме наум, е че ЕС се изправя пред най-дълбокия микс от кризи от създаването си. Въпреки това, той няма да умре. Много хора поставят под въпрос съществуването на ЕС, но аз мисля, че той ще оцелее. Нито една от тези кризи не подкопава основите на европейската идея", коментира той.

Експертът подчертава, че най-важните държави от ЕС - като Германия, продължават да подкрепят съществуването му.

Келемен смята, че до края на тази година Brexit ще се задейства. "Не казвам, че Великобритания ще е изляза от ЕС, а че вече ще имаме яснота какви ще бъдат отношенията й с него след излизането. Германия ще продължи да има водеща и дори още по-силна позиция в ЕС. Въпреки това - дори и да разочаровам някого, ще кажа, че крайно десните движения ще имат своите позиции", посочи той.

Келеме прогнозира и че ще има сериозни проблеми между Полша и ЕС, както и подготовката на спасителен пакет за Италия. Той очаква още европейските лидери да се обединят около повече мерки за сигурност и за контрол по границите и борба с тероризма.

Що се отнася до Доналд Тръмп, според Келемен Европа вече няма да е подложена само на натиск от изток, но и на тотално различно отношение от САЩ. "Бих очаквал от Тръмп да се опита да разедини ЕС и да работи с по-националистически настроените лидери като Виктор Орбан и Ярослав Качински. Това наистина ще бъде голямо предизвикателство за ЕС. Да се надяваме, че той ще успее да потвърди стабилността и обединението си", заключи експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Qino
преди 7 години
След като целият Брюксел подкрепи Килари и пред телевизионните камери говореха за Трамп като расист, сексист и шовинист сега да се готвят за посрещането и да си пишат клетвите за демокрация и вечна дружба.Проблемът си е техен.... И за жалост пак ние ще плащаме за чуждите грешки и невежество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
не бе то като замисъл аз лично нищо лошо не виждам в слъчаците и вентилаторите, ама КПД на слънчака при СЛЪНЦЕ е некво си 8% са кат го навали сняг мммм ненам ..... Ама нито аз нито който и да било ше опрай света, той е такъв какъвто е и все някъде ще избие ама къде един Бог знае .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 7 години
Момчета, защо не си пиете хахомицина? Ми за тая "загиваща" Европа умират хиляди хора в Средиземно море. Б'ахти простафелите, бах'ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
той тоя Хюсеина кога ли е прав, но така му нареждат да е просто в американска *** и глеам, че нищо не каа за търсенето на зелени слъчаци и вентилатори, я го питай за зелените енергии и глобалното затопляне, че нещо май навънка е -15 и търсенето на газ и петролец се е увеличило, а не на слънчаци ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
fri
преди 7 години
"Политиката на Доналд Тръмп ще е един от основните фактори за ЕС през 2017 г."- ами да, нали ще трябва да се съобразяват с политиката на Доналд Тръмп :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
fri
преди 7 години
хахавсърши се вече с "глобализацията"и ЕС ще си отиде по реда си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
fri
преди 7 години
Да бе, САЩ, няма да променят нито на йота отношенията с ЕС :)))- като отхвърлят въобще неподписаното търговско споразумение,- като вече ще искат всеки да си плаща в НАТО да ги защитава, по квоти, които за по-богатите държави ще е повече - за Германия ще е най-много.Но тъй като ЕС не са съгласни с това, щяли да започнат сами да пазят границите си, така ЕС гласуваха вече бюджета за отбрана да е колко милиарди? - но това не е за създаване на ЕС- армия -- за това ще трябват мнооого повече милиарди, които не знам откъде ще вземат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
fri
преди 7 години
Политиката на Доналд Тръмп ще е един от основните фактори за ЕС.. ??Въпреки това се очаква ЕС да оцелее.. ?? - Докога ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
julian12
преди 7 години
Не си много прав. Има вероятност новата Американска админстрация да иска някакво разединение в Европа. Може би не точно както го описват тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
lyusien
преди 7 години
Я стига Когато американски икономисти коментират отношенията С А Щ - Европа те винаги са пристрастени Новата американска администраци яняма да промени нито на йота отношенията Е С -САЩ ЕС ще си остане за С А Щ основен търговски партнор и основния участник в икономическото състезание Може би връзките ще станат още по тесни и двете икономически сили ще определят близо 50 % от световната икономика конкурентност иновации демокрация и прогрес Просто се пригответе за нови по добри отношения между С А Щ и Е С
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още