IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелената енергия спести 16 млрд. евро от внос на енергийни ресурси в ЕС за година

Общността е много близо до изпълнение на целите си за възобновяеми енергийни източници, сочи доклад на ЕК

13:49 | 31.01.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) се доближава до целите си за зелена енергия до 2020 година, е записано в доклада на Европейската комисия за напредъка по въвеждането на възобновяемите енергийни източници в европейската икономика.

Документът ще бъде официално публикуван след ден, но европейското издание Politico разкрива някои от заключенията на експертите.

Според оценките благодарение на зелената енергия ЕС започва да намалява своята зависимост от вноса на изкопаеми енергийни източници. Това е спестило около 16 млрд. евро годишно, а и общността е по-независима от политиката на Москва в тази област, посочва изданието.

По отношение на отражението върху околната среда – емисиите на ЕС намаляват с еквивалента на емисиите на страна като Италия.

Брюксел заложи амбициозната задача до 2020 г. 20% от потребяваната енергия в общността да идва от възобновяеми източници. Според изданието 17% от потребяваната в общността енергия вече е от възобновяеми източници. По отношение на електроенергията 27% от потребяваната вече е зелена.

Реално през последните години цената на електроенергията от възобновяеми източници започна да пада – с над 30% за вятърните централи (в периода 2004 – 2015 година) и с 80% за соларните централи (между 2010 и 2015 година).

Лоша новина за сектора обаче е спадът на инвестициите във възобновяеми източници. На този етап и държави като Люксембург, Холандия и Великобритания не изпълняват целите, заложени в европейската стратегия. 

Комисарят по въпросите на енергетиката в ЕС Мигел Ариас Канете коментира пред Politico и идеите на новия президент на САЩ Доналд Тръмп. Според Канете неговата екологична политика няма да спре плановете на ЕС за възобновяемите източници.

„За нас няма алтернатива“, категоричен е той и допълва, че фактите са категорични – зелената енергия е по-конкурентна по отношение на разходите и в някои случаи и по-евтина от изкопаемите горива.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
MZ/X
преди 7 години
16 милиарда евро по малко в касичката на голямата Бензиностанция е добра новина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Всеки явно си тълкува фактите както му допада. Това й е хубавото на демокрацията.GERMANYS ENERGIEWENDE: A DISASTER IN THE MAKINGhttp://***.thegwpf.org/germanys-energiewende-a-disaster-in-the-making/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още