IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надпреварата за президент на Франция става все по-неясна след уикенд на хаос

Макрон пострада от коментарите си около колониалното минало на страната, а опитите да се обедини лявото пропаднаха

10:31 | 20.02.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Евентуалните резултати от изборите във Франция стават все по-неясни само девет седмици преди провеждането им след уикенд, в който независимият кандидат Еманюел Макрон пострада от коментарите си около колониалното минало на страната, а опитите да се обедини лявото пропаднаха, коментира Bloomberg.

След по-ранните сигнали, че ще обмислят възможна съвместна кандидатура, социалистът Беноа Амон и крайният ляв Жан-Люк Меланшон стигнаха да взаимни нападки вместо до преодоляване на различията.

Меланшон бе първи, казвайки, че кампанията на конкурента му не върви на никъде и че няма намерение да се качи в „катафалката“ на социалистите.

Амон отвърна на удара, казвайки, че „Няма да съм втори на Меланшон, няма да съм втори на никого“.

Уикендът не бе по-приятен за антиевропейския кандидат Марин льо Пен и републиканеца Франсоа Фийон, които бяха ударени от продължаващи обвинения за злоупотреба с публични средства. В резултат на това надпреварата за президентството с поне четирима силни кандидати се превръща в абсолютен хаос.

„Повече от всякога става ясно, че това са президентски избори, изпълнени с неясноти“, каза Ив-Мари Кан, ръководител на политическите проучвания в агенцията за социологически изследвания Elabe, по телефона.

Спекулациите, че левите ще се обединят и ще отстранят Макрон и Фийон разтърсиха пазарите в петък и изпратиха доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на Франция нагоре с 5 пункта, преди леко да се възстанови. Амон и Меланшон може да получат нова възможност да се сдобрят на планираната среща през седмицата.

„Ако обвързването между Амон и Меланшон се случи, това ще донесе негативи“ за облигациите, казва Питър Чатуел, базиран в Лондон ръководител на стратегиите по лихвените проценти в Mizuho International. “Заедно те може да засенчат и Фийон, и Макрон в първия кръг и във втория кръг да се стигне до избор между двама враждебни към пазарите кандидати“.

Последното социологическо проучване на Ifop сочи, че Марин льо Пен от Национален фронт води с 26%. Макрон и Фийон са с изравнен резултат на второ място с по 18,5%. Амон е следващ с 14%, а Меланшон има 11,5% от подкрепата.

Платформата на Льо Пен, която би била първата жена президент на Франция, се основава на антиимигрантската политика. Макар че тя остава лидер за първия рунд, според проучванията ще бъде победена във втория кръг.

Макрон, от своя страна, бе нападнат заради коментарите си, които направи по време на посещение в Алжир, казвайки, че някои аспекти на колониализма могат да бъдат смятани за престъпление срещу човечеството. Кандидатирайки се за позицията за първи път в кариерата си, Макрон се извини в събота на френските граждани, напуснали Алжир през 1962 г. - когато страната получава независимостта си – макар че не оттегли коментара си и призова всички да продължат напред и да се разбират помежду си.

Льо Пен пък отхвърли обвиненията на службата за измами към Европейския съюз, според която е давала на помощниците си фалшиви парламентарни позиции. Фийон, който обеща да се откаже от надпреварата, ако срещу него бъде стартирано официално разследване заради наемането на работа на членове на семейството, се отказа от това си обещание в интервю за вестник Le Figaro.

В 2-минутно видео послание на страницата си във Facebook, публикувано в неделя, Фийон каза на избирателите си „да не се оставят да бъдат сплашвани от атаки или от няколко протестиращи“.

Вижте как коментира предстоящите избори в страната икономистът Веселина Гарело в директно включване от Франция в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още