IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция вади тежката артилерия, ако няма сделка с кредиторите

Споразумението по втория преглед на програмата се проточи с месеци, което застрашава възстановяването на страната, предупреди Алексис Ципрас

20:17 | 05.04.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако споразумение по втория преглед на гръцката спасителна програма не бъде постигнато в петък (7 април), гръцкият премиер Алексис Ципрас ще свика извънредна среща на лидерите на страните от еврозоната, съобщава Ройтерс.

Според него Атина е преизпълнила фискалните си цели през миналата година, а кредиторите забавят споразумението по прегледа без основание. Това поставя под риск икономическото възстановяване на Гърция.

"Всеки път, когато се приближим до сключване на споразумение, някоя от страните изважда нови искания, което поставя под въпрос вече договореното", посочи гръцкият премиер по време на пресконференция след срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. 

Ципрас е категоричен, че гръцката икономика е готова да остави кризата зад себе си, но въпреки впечатляващите фискални резултати, някои от  кредиторите остават непреклонни.

Той все пак заяви, че не очаква да се стигне до свикване на среща на високо ниво по проблемите на Гърция, защото сделката ще бъде постигната още в края на тази седмица. "Това забавяне обаче не може да продължава", каза гръцкият премиер, цитиран от Ana Mpa.

Разговорите между Гърция, европейските кредитори и Международния валутен фонд (МВФ) се проточиха с месеци. Кредиторите нямат единно мнение дали страната може да постигне заложените фискални цели. В допълнение институциите имат съмнения дали реформите в трудовия сектор ще продължат,  а и промените в енергийния сектор се бавят, допълва Ройтерс.

Двете страни продължават да обсъждат казусите и късно снощи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум пусна в Twitter съобщение за напредък, допълва Ana Mpa. Въпреки заявките на всички за постигнатия напредък, споразумение така и няма. Очакванията сега, че то ще бъде постигнато на 7 април.

ЕС е на страната на Гърция, коментира президентът на Европейския съвет Доналд Туск в отговор на критиките на Ципрас. Той призна жертвите за гръцкия народ. "Нека бъде ясно, никой не иска да накаже Гърция, нащата цел е само да помогнем на Гърция", каза още Туск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
vankata89
преди 7 години
100 години още поне да живеят така гърците :). Хората заслужават парите знаят как да ги харчат не като онези роботи швабите на които живота им минава от работа вкъщи и от вкъщи на работо :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още