IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ с нови искания към Гърция - за намаляване на пенсиите

Във Фонда се опасяват, че с идване на ново правителство страната ще се откаже от постигнатите досега промени

20:31 | 31.03.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция и кредиторите са постигнали напредък по преговорите за втория преглед на спасителната програма, но разговорите се затрудняват от нови искания на Международния валутен фонд (МВФ). Това съобщава гръцкото издание "Катимерини", позовавайки се на свои източници.

Според вестника Фондът настоява за намаляване на пенсиите през 2020 година.

От МВФ искат мярката да бъде подписана сега, защото имат опасения, че изборите в Гърция, които трябва да бъдат проведени през 2019 година, могат да доведат на власт нова партия, която да се откаже от реформите, направени от кабинета на СИРИЗА и ANEL.

По отношение на реформите на трудовия пазар МВФ проявява известна гъвкавост, което подсказва, че двете страни могат да постигнат компромис, допълва "Катимерини".

Прогнозите са, че двете страни могат да постигнат сделка до заседанието на Еврогрупата на 7 април. МВФ ще заяви дали ще участва в програмата на Гърция към края на май, уверяват още източниците на гръцкото издание.

Гърция настоява да възстанови колективните трудови договори, които бяха отменени по искане на кредиторите през 2012 година. Премиерът Алексис Ципрас получи подкрепа в това отношение от генералния директор на Световната организация по труда (ILO) Гай Райдър, пише Ana Mpa.

Колективните трудови договори са едно от фундаменталните трудови права, които ILO защитава, коментира Райдър по време на среща с гръцкия премиер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още