IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Добрите резултати на Гърция през 2016 г. "неутрализират" МВФ

Атина изненада кредиторите и записа бюджетен излишък много над предварителните очаквания

09:02 | 23.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Алексис Ципрас. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Архив Ройтерс

Гърция ще успее да се измъкне от спиралата на спасителните програми, прогнозира гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Ana Mpa. Според него добрите резултати, които показва страната през 2016 година, "неутрализират" германския финансов министър Волфганг Шойбле и Международния валутен фонд (МВФ).

"Оставихме Европа безмълвна", казва Ципрас по повод данните за изпълнението на бюджета през 2016 година.

Данните на статистиката показаха, че през миналата година бюджетният излишък на страната достига 3,9% от брутния вътрешен продукт (БВП). Правителственият дълг расте до 179% от БВП, спрямо 177,4% от БВП през 2015 година, допълва Ройтерс.

Прогнозата на МВФ за 2017 година е, че страната отново ще запише бюджетен излишък, но този път в размер от 1,7% от БВП. Това означава, че през тази година Атина ще се размине, макар и с малко, с поставената от кредиторите цел от 1,75%.

За 2018 година разликата вече ще бъде по-значителна - при изпълнението на бюджета Гърция ще запише излишък от 2%, докато очакванията са за 3,5 на сто, пише още в прогнозата на Фонда, публикувана преди дни.

Именно опасенията за изпълнението на бюджета и устойчивостта на дълга кара МВФ все още да не заяви категорично дали ще продължи да участва в програмата за спасение на Гърция.

Гръцкият премиер обаче е уверен, че страната ще се справи със задачите, поставени от кредиторите и "ще докаже това с работата си".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 7 години
докато изкарваш че тези дето искат да ти помогнат, са ти врагове, нищо добро не чака държавата ти в бъдеще .. не може да хапеш ръката която те храни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още