IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите икономии за Гърция могат да бъдат "преглътнати" с облекчаване на дълга

Кредиторите и гръцкото правителство се разбраха за намаляване на разходите за пенсии с 1% през 2019 г.

13:17 | 10.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новите икономии, които поискаха кредиторите на Гърция за периода след изтичане на срока на сегашната спасителна програма, могат да бъдат одобрени от управляващата партия СИРИЗА, ако са придружени от облекчаване на дълга.
Това коментират източници на гръцката информационна агенция Ana Mpa.

В неделя пред Централния комитет на партията премиерът Алексис Ципрас призна, че част от тези мерки, одобрени от кредиторите в края на миналата седмица, нито са необходими, нито са избрани от гръцкото правителство. 

В същото време те са част от компромиса, който са направили всички страни. Ципрас посочи положителните за страната договорки, свързани с връщането на колективните трудови договори и отпадането на искането на промяна в законодателството за масови съкращения.

Гърция получи разрешение от своите кредитори и при преизпълнение на заложените цели да може да въвежда извънредни мерки и облекчения. 

Атина и кредиторите премахнаха „големите спънки“ помежду си и са напът да подпишат споразумение по втория преглед на спасителната програма. Мерките, които кредиторите прокараха, е намаляване на разходите за пенсии с 1% през 2019 г. и премахване на данъчни облекчения, които да донесат 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) в хазната през 2020 г.

Подписването на споразумението за прегледа ще даде възможност и за изпълнението на мерки за облекчаването на гръцкия дълг, които бяха одобрени още през май 2016 г., посочи в края на миналата седмица председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Именно на това обещание явно ще разчита правителството, за да получи одобрението на мерките от своите депутати в парламента.

По време на своето обръщение пред партията Ципрас обеща още и увеличаване на усилията за борба срещу корупцията, данъчните измами и измамите с публични средства.

„През последните две години страната е управлявана от правителство, което спря да разглежда властта като средство за лична облага и промотиране на лични интереси“, каза той, цитиран от Ana Mpa. Гръцкият премиер отбеляза още и почти изцяло усвоените европейски средства от фондовете за миналия програмен период и посочи, че страната е близо до излизане от спиралата на спасителните програми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още