IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейселблум: Премахнахме големите спънки в преговорите с Гърция

Гърция ще съкрати разходите за пенсии с 1% през 2019 г., но ще има свободата за "извънредни мерки" при по-добро изпълнение на бюджета

19:58 | 07.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големите спънки в преговорите с Гърция са отстранени и двете страни могат да финализират процеса по постигане на споразумение по втория преглед на програмата. Това съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след края на срещата на финансовите министри от еврозоната в Малта.

Представителите на институциите се завръщат в Атина, за да подпишат финалното споразумение, увери още холандският финансов министър, отбелязвайки постигнатия голям напредък в интензивните разговори между двете страни в последните седмици.

От Съвета на ЕС съобщиха по-рано днес, че Гърция и нейните кредитори - Европейската комисия, Европейската централна банка, Международният валутен фонд и Европейският стабилизационен механизъм, са успели да договарят основните елементи за нужните реформи за страната. Предстои работата на техническо ниво, за да бъде изработено и споразумението.

По думите на Дейселблум Атина се е съгласила на допълнителни мерки - орязване на разходите за пенсии с 1% през 2019 година и ограничаване на данъчните облекчения, което да донесе повече приходи в хазната в размер на 1% от брутния вътрешен продукт през 2020 година.

Правителството обаче ще има право на "извънредни мерки", ако изпълнява целите по-добре от очакваното.

Подобна стъпка Гърция направи през тази зима - правителството раздаде бонуси на пенсионерите след преизпълнение на заложените бюджетни цели. Тогава обаче кредиторите се стреснаха от тези действия, които напомниха за старите практики за раздаване на коледни бонуси без да бъдат гарантирани средствата за тях.

В крайна сметка Атина успя да убеди институциите в правотата си, но това също коства известно забавяне по прегледа на реформите, предвидени в споразумението от лятото на 2015 година.

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос коментира, че погинатото споразумение с кредиторите ще бъде оформено като законодателно предложение и внесено в гръцкия парламент в близките дни, пише Ройтерс. Споразумението беше постигнато с компромиси от всички страни, допълни той.

Цакалотос поясни още, че правителството е успяло да убеди кредиторите да запази законодателството, ограничаващо масовите уволнения на служители, както и да върне колективните трудови договори от септември 2018 година, тоест след изтичането на третата спасителна програма за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още