IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вниманието на инвеститорите отново се насочва към изборите във Франция

Еврото достигна най-високата си стойност за последните 5 месеца, след като Гърция се разбра с кредиторите си

19:39 | 02.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка Архив Ройтерс

Водещите индекси на европейските фондови пазари приключват на зелена територия, водени от добри финансови отчети, пише CNBC. Вниманието на инвеститорите отново се насочва към Франция и втория тур на изборите за президент.

Настроение носи и споразумението, което Гърция постигна със своите кредитори за прегледа на спасителната програма, допълва Market Watch.

Паневропейският Stoxx 600 се повиши с 0,75% до 389,53 пункта, като подкрепа на ръста му оказаха компании от петролния сектор и телекоми. Акциите на BP поскъпнаха с 1,6%, след като петролния гигант съобщи за ръст на печалбата през първото тримесечие.

Един от най-големите печеливши в Европа днес се оказа британската верига магазини Ocado Group, чиито акции поскъпнаха с почти 5,8%. На търговията повлияха спекулации, че компанията обмисля обединение с Marks&Spencer, макар и новината да няма официално потвърждение.

Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100, записа ръст от 0,64% до 7 250,05 пункта. Стойността на германския DAX достигна 12 507,9 пункта, което е увеличение от 0,56%. Френският САС 40 напредна с 0,7% до 5 304,15 пункта.

Споразумението между Гърция и кредиторите даде тласък на търговията с единната европейска валута. На валутните пазари еврото достигна своята най-висока стойност за последните пет месеца и търговията се извършва при 1,0913 долара, спрямо 1,09 долара за едно евро в понеделник.

На петролните пазари основните сортове губят от цената си, а търговците обръщат внимание на данните за ръст на добива в Либия и в САЩ. Така лекият суров петрол поевтиня с 0,5% до 48,60 долара за барел. Към края на европейската сесия сортът Brent се търгува за 51,42 долара за барел, или с 0,2% по-евтино.

Цената на златото държи триседмично дъно в очакване на края на двудневното заседание на Федералния резерв. Вниманието е насочено към следващите стъпки на институцията, а прогнозата е, че няма да има промяна в политиката в следващите дни.

Ценният метал се търгува за 1 255,30 долара за трой унция, което е спад от 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още